Barns følelser og sinne

Veldig bra innslag i dag på “God morgen Norge” om det å anerkjenne og regulere barns følelser.  Det er det jeg har omtalt som å gi våre barn et godt “psykologisk immunforsvar”.  Vi er nemlig ikke født med evnen til å regulere egne følelser.  Dette lærer vi gjennom måten vi blir behandlet av våre foreldre.  Det handler da ikke om hva foreldrene sier om dette, men hvordan de er og gjør.  Rett og slett hvordan barnet opplever at deres følelser blir håndtert.  For eksempel dersom foreldrene møter barnets  følelser med å vise sinne, så får det stikk motsatt virkning av det man ønsker.  Barnet vil da lære å løse vanskelige følelser med sinne. Dette skyldes at et lite barn ikke har utviklet sin bevissthet og fornuft, og at vår underbevissthet ikke tenker logisk.  Det fungerer rett og slett slik, at barnet forstår ikke hva foreldrene ønsker å oppnå med dette sinnet.  De bare kopierer foreldrenes handlingsmønsteret.  

Slik vi ofte tenker som foreldre, med vår fornuft, er at dersom jeg blir sint på barnet når barnet utfører en feil handling, lærer barnet at det ikke må gjøre dette igjen.  Dette er til en viss grad feil!  Dersom barnet ikke vet på forhånd at handlingen er feil, klare de ikke å koble dette sinnet mot selve handlingen.  De kobler dette sinnet mot seg selv, og oppfatter at “mamma/pappa er sint”,  “de liker meg ikke”, “de er ikke glade i meg”, “jeg er lite verdt”.  Dette er det som går inn i programmeringen av barnets underbevissthet, og vil prege dets følelser og syn på seg selv (selvfølelse) resten av livet.  Selv om denne sammenhengen begynner å gå opp for barnet når det blir litt eldre, vil ikke dette reparere de “skadene” som har skjedd tidligere.  

Sagt på en annen måte, så er det ofte at våre intensjoner om å oppdra et “perfekt barn”, kan virke mot sin hensikt.  Hver gang vi reagerer negativt på ting barnet gjør, så programmerer vi inn noe helt annet enn det vi ønsker.  Vi ønsker at barnet “skal ta lærdom”, mens barnet oppfatter at “jeg er ikke bra nok”, “jeg duger ikke”, “de er ikke fornøyde med meg” eller aller verst “de er ikke noe glade i meg”.  Denne negative programmeringen vil senere påvirke barnets handlingsmønster, prestasjonsevne, konsentrasjonsevne, kreativitet, og ikke minst relasjon til andre, m.m.  Som voksne fungerer vi i stor grad på bakgrunn av vår programmering av vår underbevissthet fra vi var små.  Det vår underbevissthet ikke tror på, vil den motarbeide, mens det den har tro på vil den jobbe for å realisere videre i livet.  Det er igjen noen av årsakene til at denne tidlige fasen i livet er så uhyre viktig.  Enkelt sagt, så er det her vi lærer det aller meste om det å bli menneske.  Vi som voksne har lett for å ta dette som en selvfølge, men det er et faktum at det aller meste i livet må læres, og det meste skjer i fasen 0-6.  Et lite barn på 2-3 år danner 250.000 nye koblinger i hjernen pr. time.  Dette er mange ganger så mye som en person som sitter og studerer på universitetet.

Om ikke du har sett det før, så les mitt innlegg om Programmeringsfasen litt lenger ned i bloggen.  Jeg har også laget en video om dette som ligger på min Facebookside, Farmen Tankefeltterapi, under fanen “Videoer”.

Tom E. Myrbråten, traume,- og tankefeltterapeut MNLH

 

 

   

Mer om følelser og problemer

Her vil jeg fortsette litt på mitt forrige innlegg om problemer og følelser.  Dersom vi erkjenner at det ikke er problemene rundt oss som er problemet, men hva vi føler om disse problemene, har vi allerede kommet et stykke på vei.  Vi er jo vanligvis flinke til å fokusere på alle andre enn oss selv.  Det kan være en kranglete livsledsager, umulige barn, håpeløse foreldre, krevende sjef, etc. etc..  Om det så er at vi ønsker å forandre vårt liv til det bedre, så betyr ikke det ar vi må endre alle disse menneskene som vi føler skaper problemer for oss.  Det vil nemlig ikke være mulig.  Nei,- den eneste personen vi har mulighet til å endre, er oss selv.  Vi må rett og slett jobbe med våre egne følelser og programmering, slik at vi ikke lar oss irritere, fornærme eller hisse opp over bagateller og uvesentlige ting.  Faktisk så er det slik at irritasjon og sinne sjelden løser en konflikt, men heller gjør den større.  Det å føle seg bitter, såret og fornærmet, skader aller mest en selv.

Alt det ovenfor er jo såkalte fornuftstanker, og stort sett kjent stoff for de fleste.  Og når det gjelder det å endre vår atferd gjennom å tenke fornuftig, har jo de fleste av oss forsøkt dette mange ganger.  Tenk bar på alle de gangene vår fornuft sier at det og det bør jeg ikke spise, drikke, kjøpe, osv.,  hvorpå vi likevel  ender opp med å spise, drikke og kjøpe det vi har lyst på.  Det å slanke seg, slutte og røyke, redusere alkohol, trene mer, osv.  Det er til syvende og sist våre følelser som går av med seieren de fleste gangene.  Når vi så har kommet til det faktum at det ikke hjelper med fornuft for å få til endringer, så må vi henvende oss til følelsene og vanene.  Siden det er følelsene og vår underbevisste programmering, som ligger bak og styrer vår atferd og våre vaner,  så er det her vi må gjøre endringene.  Vi må finne tilbake til hva det er i vår historie som påvirker og driver de forskjellige følelsene som er vonde og plagsomme, og hva det er som styrer mine vaner og atferd.  Dette kan ofte være litt detektivarbeide, men med hjelp av en god “detektiv” (les terapeut) er det mulig å finne igjen en del av disse følelsene.  Først når disse kommer fram i lyset, er det mulig vet hjelp av energipsykologi (TFT,EFT), å regulere disse følelsene.  

Dersom vi lykkes med dette arbeidet, vil det i praksis føre til at de problemene vi tidligere møtte på, og som utløste sterke følelser, ikke lenger får denne kraftige reaksjonen.  Det vil igjen si at dersom problemene ikke utløser sterke følelser, vil vår fornuft lettere klare å takle de, og vi vil ikke lenger oppfatte dette som store problemer.  Vi mener at bak alle sterke følelser ligger det et minne.  Ved å jobbe systematisk og målbevisst sammen med en god terapeut, finne og regulere disse, vil man kunne endre vesentlige faktorer i sitt eget liv.

Tom E. Myrbråten, traume,- og tankefeltterapeut MNLH

 

Følelser og problemer.

Veldig mange problemer i livet er vanskelige, og for noen helt uoverkommelige.  Ikke på grunn av problemets egenart, men på grunn av hva vi føler om problemet.  Når vi så ser at noen mennesker lykkes bedre enn andre, så skyldes det ikke at de har færre problemer. Årsaken er at de takler problemene bedre, fordi det ikke utløses så mye følelser.  Og hva er det som styrer våre følelser? Ikke vår fornuft, men vår PROGRAMMERING. Det er vår underbevisste programmering fra tidligere i livet, som ligger bak og styrer det meste i livet vårt. Det er ikke noe feil på hverken intelligens eller fornuft.

 Et enkelt eksempel på hvordan våre følelser reagerer forskjellig: En person hører stadig naboen øver på sin fiolin. Naboen er flink til å spille, men denne personen hater fiolinmusikk. Han føler da at dette er et kjempeproblem.  Personen som bor på motsatt side av naboen, elsker slik musikk, og åpner gjerne vinduet når naboen øver.

Slik er det ofte med både store og små problemer i livet, nemlig at det er vonde følelser som skaper eller forsterker de.  Vi pleier også å si at bak alle vonde følelser, er det et minne. Dersom vi med god hjelp av en terapeut, klarer å finne de vonde minnene som trigger våre følelser, er det faktisk mulig å regulere disse følelsene med energipsykologi og tapping.  Dersom følelsene blir regulert, vil vi ikke få de samme utslagene av følelser, og mange av problemene blir borte. Dette er måten vi bruker energipsykologi til å endre vårt liv.  Dersom DU sliter med slike problemer, finn en terapeut i nærheten, og ta kontakt.

Tom E. Myrbråten

 

Er vi egentlig alle elefanter?

En mann kom gående forbi et jorde hvor det var et sirkus som drev og rigget opp.  I utkanten av jordet ser han at det står en stor elefant og spiser gress.  Det er ikke noe gjerde rund elefanten, men den har et rep rundt det ene bakbenet, som er bundet til en påle i bakken.  Mannen spør så en av sirkusfolkene som er rett ved, om hvordan det kan ha seg at ikke den store sterke elefanten bare røsker løs  denne pålen? Da svarer sirkusarbeideren at dette handler rett og slett om programmering.  Når elefanten er liten, blir den bundet på denne måten.  Da bruker den mye energi og krefter på å komme seg løs. Den røsker og river, ruller seg på ryggen, men kommer seg ikke løs.  Etter en god stund gir den opp.  Den har da lært seg at når jeg har rep rundt foten, kommer jeg ikke løs.  

De fleste av oss mennesker opplever også dette i vår oppvekst.  Vi blir konstant minnet på hva vi får lov til og ikke, hva vi klarer og hva vi ikke klarer, om vi er snille, gode, og flinke, eller ikke.  Slik blir vi, på samme måte som elefanten, programmert helt fra fødselen.  Jeg sier ikke at dette ikke er bra, for mesteparten av det som blir programmert inn er fornuftig kunnskap.  Problemet er at det ikke er til å unngå at det også videreføres enkelte “programmeringsfeil”.  Dette er som regel ting våre foreldre har fått med seg i sin programmering, og som vi kan risikere og videreføre til våre barn.  Håpet er at dersom vi blir bevisst på disse problemene,  så har vi mulighet til å overstyre vår programmering, og unngå å føre disse videre.  Det som gjør at dette ikke alltid er så enkelt, skyldes at vår bevissthet ofte er veldig travelt opptatt med mange slags tanker.  Den som da er på plass og styrer våre handlinger og atferd her og nå, er vår underbevissthet.  Siden denne igjen styrer etter vår programmering, er det fort gjort at “den gamle elefanten” kommer for dagen.

Tom E. Myrbråten,traume,- og tankefeltterapeut MNLH

 

Den viktige “programmeringsfasen” fra 0-6 år

Hvorfor oppvekstfasen fra 0-6 år er den viktigste i livet?  For å forstå dette bedre, må vi først se på hvordan vår hjerne utvikler seg fra vi blir født.  Den underbevisste delen, er utviklet noen måneder før vi blir født. Den fungerer som en opptaks,- og avspillings-mekanisme.  Den fanger opp alt vi føler, ser, hører og opplever. På bakgrunn av disse inntrykkene, dannes etter hvert vårt atferdsmønster og vår personlighet.  Denne delen av hjernen er ikke smart, men den er utrolig rask. Den bevisste delen av hjernen begynner først å utvikle seg rundt 6 års alder, og er den delen av hjernen som er smart, og representerer vår fornuft.  I denne tidlige fasen, har vi et enormt behov for å lære. Måten vi lærer på i denne perioden, er at vi “logger oss på”  våre omsorgspersoner, og suger til oss alt vi kan fra disse. Siden vi ennå ikke vet hvem vi selv er, så ser vi på den måten vi blir behandlet på og oppmerksomheten vi får fra de rundt oss, for å finne ut dette.  Vi vurderer også vår egen trygghet på bakgrunn av personene rundt oss.

Dette med trygghet er vesentlig for en god utvikling. Dersom vi føler oss generelt utrygge, vil vår hjerne være mer innstilt på overlevelse, framfor vekst. Det som er et viktig poeng i denne fasen, er at siden vi ikke har utviklet evnen til å tenke bevisst, oppfattes alt det vi lærer i denne perioden som den hele og fulle sannhet. Et annet poeng er at selv om barnet har lært seg å snakke og forstå språk, har de ikke den helt store evnen til å tolke det vi sier. De lærer derfor vel så mye av det de opplever og erfarer, enn hva vi sier og forklarer. Lengre utredninger som “dersom du gjør slik, så kommer sikkert den og den til å …..” når sjelden helt fram.  Dersom barn blir kjeftet på lærer de ikke god oppførsel, men de lærer at de er mindre verdt og at det er greit å kjefte. Når vi voksne snakker til barn, så har vi lett for å appellere til fornuften, men det hjelper lite når fornuften ennå ikke er utviklet hos barnet.

For at barn skal føle seg trygge og betydningsfulle, er de avhengig av å ha voksne rundt seg som er sensitive nok til å se og oppfatte hvordan barnet har det med tanke på følelser. Siden evnen til å regulere egne følelser ikke er en medfødt egenskap, er dette noe som må læres fra omgivelsene. Måten vi blir behandlet av menneskene rundt oss, er slik vi lærer å behandle andre senere. Barn har også et sterkt behov for å bli anerkjent, både for den de er og for hva de føler.  Det er nå barnet lærer om hvorvidt det er lov å kjenne på og å vise følelser eller ikke.  Det er også noe som heter at “en følelse som ikke blir anerkjent, går ikke over”. Her er det helt uvesentlig om vi som voksne anser dette som alvorlig eller ikke. Det er det barnet føler som er viktig!  Med andre ord så er det slik, at dersom barnet har en følelsesmessig vond og sterk opplevelse, som ikke blir regulert av en voksen, så kan denne følelsen risikere å følge barnet for bestandig. Det er dette som i verste fall kan føre til det vi kaller barndomstraumer, og som igjen kan føre til psykiske problemer senere i livet.

Nå har det seg slik at vår underbevissthet ikke har noe tidsperspektiv, den er ikke smart, og den vet ikke forskjell på fantasi og virkelighet.  Denne kunnskapen benytter så vi innen energipsykologi, til å regulere vonde følelser og minner i ettertid.  Dersom de vonde følelsene ikke ble regulert som barn, kan vi rett og slett ta de fram igjen i voksen alder, og gjøre denne “reguleringsjobben” som i sin tid ikke ble gjort.  Ved å gå inn i de vonde følelsene mentalt, tror vår underbevissthet at dette skjer på virkelig her og nå. Den utløser vår stressrespons (kamp/flukt/frys).  Når vi så regulerer denne følelsen fra sterk til svak (eller helt borte) ved hjelp av våre banketeknikker,  tar vi på en måte kraften/energien ut av følelsen. Når så denne følelsen går tilbake til lager, er det i en meget redusert utgave, og den vil ikke være på langt nær like plagsom for ettertiden.

Modellen nedenfor viser utviklingen av vår hjerne, målt i antall svingninger pr. sek. ved hjelp av EEG. Jeg har også en video som forklarer denne modellen på min Facebookside “Farmen Tankefeltterapi”, under videoer i menyen.

 

Tom E. Myrbråten, traume,- og tankefeltterapeut MNLH

Sykefravær – både fysisk og mentalt

 

Fravær på jobben kan enten skyldes at man er fysisk fraværende på grunn av sykdom, eller at man er mentalt fraværende på grunn av vonde følelser og problemer. Det mentale sykefravær er det ikke så lett å måle, men det er sannsynligvis ganske mye større enn vi ville tro. Enten det gjelder det fysiske eller det mentale sykefravær, vil jeg påstå at det i stor grad skyldes vonde og vanskelige følelser, som igjen fører til stress. På jobben kan slikt stress for eksempel framkalles av arbeidsbelastningen, eller det kan skyldes vanskelige følelser i forhold til sjefen eller kollegaer. Det kan også være vonde hendelser eller problemer i privatlivet, med livsledsager, barn, økonomi, øvrig familie, etc. etc.

Vi kjenner jo alle til at dersom vi sliter med vonde følelser og problemer, klarer vi ikke å fungere 100% hverken på jobb eller i privatliv.  Om vi så går med slike plager over tid, klare vi stort sett å være fysisk til stede på jobb en god stund, selv om vi mentalt ikke er der 100%.  Våre tanker kan kanskje være kun 50% til sede i det arbeidet vi gjør, mens den andre 50% er opptatt med våre problemer og følelser. Etter en tid vil slike plager gjerne føre til spenningsproblemer i hofter, rygg, nakke o.l.  Det er da det gjerne går over til å bli fysisk fravær.  Da går man til legen, som selvfølgelig ikke kan hjelpe til med de vonde følelsene, men i stedet skriver ut en sykemelding.  Man skal jo som kjent være meget dårlig før man får psykologisk hjelp.

Dette er jo slik det har vært i alle tider, men dersom vi hadde tatt problemet i fødselen, nemlig fått hjelp til å regulere de vonde følelsene på et tidlig tidspunkt. Da ville både den enkelte fått det bedre, arbeidsplassen og staten hadde spart mye og til syvende og sist hadde vi fått et bedre samfunn på alle måter. Energipsykologi burde derfor vært et gratis tilbud til alle som jobber i større bedrifter og institusjoner.  Det burde vært det første alternativet dersom det handler om følelsesmessige problemer.  Denne kostnaden hadde vært en meget lønnsom investering.  Ikke bare i forhold til å få ned det fysiske fraværet, men også når man tenker på det mentale fravær.  Det finnes faktisk også “tilretteleggingstiltak” hos NAV, som til en viss grad kan dekke noe av disse kostnadene for bedriften.

Om det er noen bedriftsledere, mellomledere, tillitsvalgte, e.l. som leser dette, ta gjerne kontakt for mer informasjon. Jeg stiller gratis opp på bedrifter for å informere om energipsykologi.

Tom E. Myrbråten, reg.tankefeltterapeut MNLH

 

 

Energipsykologi i praksis

#traumer#angst#depresjon#utbrenthet#stress#psykisk#tankefeltterapi#alternativbehandling

På bakgrunn av 10 års erfaring som fosterfar, med mye opplæring og studier om traumer, samt et par år med behandling av traumer og krenkede følelser på egen klinikk, har jeg kommet fram til følgende teori: 

Traumer fra barndommen skyldes ofte vonde opplevelser og hendelser, som framkaller vonde følelser som ikke blir regulert.  Siden vi ikke er født med egenskapen til å regulere egne følelser, trenger vi en sensitiv og trygg omsorgsperson til å regulere våre vonde følelser og opplevelser.  Dersom disse følelsene blir regulert på en god måte, trenger det ikke føre til traumer.  Men om det i motsatt fall ikke blir regulert, vil det lagres i underbevisstheten som en ubehandlet og uregulert følelse, som vil fortsette å plage oss og skape utrygghet i framtiden.

Nå har det seg slik, at vår underbevissthet hverken er smart eller har noe tidsperspektiv.  Den skiller ikke på om den vonde hendelsen skjedde i går eller for 20-30 år siden.  Det betyr at dersom vi klarer å finne denne/disse bakenforliggende årsakene til traumet, og gjenopplever det ved å gå inn i de samme følelsene, så er det ikke for sent å bearbeide disse følelsene i dag.  Hver gang vi går tilbake til en slik vond opplevelse, vil vår underbevissthet (som ikke vet forskjell på fantasi og virkelighet) tro at dette skjer igjen akkurat nå.  Den vil da forsøke å få oss bort fra det vonde gjennom å aktivere vår stressrespons (kamp, flukt, frys). 

Mange mener at det hjelper å ta disse følelsene fram i lyset og snakke om de.  Ja,- det kan nok hjelpe litt, men de blir ikke borte.  Kanskje de avtar litt i styrke, og at de derved er blitt litt svakere neste gang vi tar de fram.  Dersom denne metoden skal føre til at følelsene blir borte, må man gjenta denne prosessen utallige ganger før det slutter å gjøre vondt.  Dette er både slitsomt, plagsomt og krever stor utholdenhet. 

Det som skjer ved energipsykologi (TFT,EFT) er at man via vårt energisystem regulerer de vonde følelsen ved hjelp av tapping, som er en lett banking med fingrene på noen av kroppens aku-punkter.  Vi opplever da at vonde følelser som i starten er på 8-9 på en skala fra 0-10, begynner å gå nedover i løpet av noen minutter.  Gjennom å fortsette denne prosessen i 5-20 minutter (individuelt), vil vi som regel ende på 0-2 på styrkeskalaen.  Når dette minnet så går tilbake «på lager» er det i den nye regulerte utgaven.  Det sier seg da selv at neste gang vi tar fram dette minnet, så er det fortsatt den regulerte versjonen på 0-2 i styrke, og det vil da ikke lenger være plagsomt og vondt.

Det vil i praksis si at konkrete enkeltstående traumer, som vi finner ganske lett, ofte kan reguleres ned i løpet av en enkelt behandling.  Når det så gjelder mer komplekse traumer, hvor det ikke er mulig å sette fingeren på en enkelt episode, stilles det større krav til terapeutens kunnskap og tar som regel noe lengere tid.

Tom E. Myrbråten, traume og tankefeltterapeut MNLH

TFT- evidensbasert i USA (dokumentert)

I USA finnes det et nasjonalt register for behandlingsmetoder (NREPP) som har lagt fram seriøs dokumentasjon på at de virker slik som de hevder at de gjør.  Vi som praktiserer TFT (tankefeltterapi) i Norge er veldig glade for at vår metode ble godkjent og ført inn i dette registeret i februar 2016.  TFT har eksistert i Norge i ca. 20 år nå, og kan ikke lenger bare omtales som “en av disse alternative metodene”.  TFT har i løpet av disse 20 årene hjulpet mange mennesker med stress og følelsesmessige symptomer og plager, uten bruk av medikamenter.  

TFT hører inn under en fellesbetegnelse som kalles energipsykologi, og henvender seg ikke bare til hodet og tankene, men retter seg også inn mot kroppen og følelsene.  Vonde minner og opplevelser fra barndommen, trenger ikke nødvendigvis å sitte igjen i våre tanker og bevissthet, men det har ofte satt seg i kroppen, og fremkaller vonde følelser.  Eller for å være litt mer korrekt, så er det vår underbevissthet som har lagret alle våre vonde erfaringer og opplevelser.  Denne har til oppgave å sørge for at vi overlever farer og utfordringer i livet, og benytter da vår medfødte stressrespons til å få oss bort fra  ubehagelige og farlige situasjoner.  Ofte skjer det at vi merker stress og ubehag i kroppen uten at vi forstår hvorfor.  Da kan det være smart å få hjelp av en TFT terapeut, som kan hjelpe oss både med å forstå sammenhengen, finne hva som er problemet og hjelp til å regulere disse følelsene.

Kort sagt går denne hjelpen ut på å finne problemet, for så å fremkalle disse følelsene i kroppen og deretter banke lett med fingrene på noen aku-punkter til følelsen blir regulert ned. Når denne følelsen så er regulert ned, oppfatter vår underbevissthet at problemet er bearbeidet, og vil ikke da lenger aktivere kroppens stressrespons.  Nå er det sjelden at det bare er et traume man har opplevd, men dersom man klarer å finne de største og viktigste, og bearbeidet disse, vil dette totalt gi en mer avslappet og rolig følelse.  Siden traumer og stress er en bakenforliggende årsak til mange sykdommer (psykosomatisk), så vil dette i neste omgang ha en positiv virkning også på det fysiske.  Typiske slike sykdommer er muskel og leddsmerter, autoimune  sykdommer og div. spenningsproblemer.

Tom E. Myrbråten, reg. tankefeltterapeut MNLH

 

 

 

Et lys i mørket

 

#traumer#angst#depresjon#utbrenthet#stress#psykisk#tankefeltterapi#alternativbehandling

 copyright Tom E. Myrbråten

Når dagene domineres av den tunge mørke følelsen av å ikke være noe verdt, ikke være bra nok, ikke være til nytte for noen, finnes det alltid et lys i mørket.  Det handler ikke om at man tenker feil, og må endre sine tanker, nei det er ikke tankene det er noe galt med. Det handler om å regulere de tunge mørke følelsene som har tatt overhånd.  Når så disse vonde følelsene blir regulert, begynner lyset igjen å skinne, og dagene blir lysere og lettere.

Vi som jobber med energipsykologi tenker at dersom man sliter med vonde og slitsomme tanker, så er det ikke fordi det er noe galt med tankene eller måten vi tenker på.  Vi mener at det da er vonde følelser som har forsterket seg, og forårsaker de negative tankene.  Det er nemlig en kjensgjerning, at dersom våre følelser blir sterke nok så seirer de over fornuften.  Slik vi tenker er at de negative tankene er symptomene, mens de vonde følelsene er de bakenforliggende årsakene.  Vi velger derfor å behandle årsaken framfor symptomene.

Tom E. Myrbråten, reg. tankefeltterapeut MNLH

Hvordan TFT fungerer

#traumer, #angst, #depresjon, #utbrenthet, #stress, #psykisk, #tankefeltterapi, #alternativbehandling, 

Etter å ha jobbet med,- og studert om traumer i snart ti år, samt praktisert som tankefeltterapeut på egen klinikk i godt og vel to år, har jeg laget følgende forklaring på hvorfor og hvordan TFT fungerer.  Dette er ingen vitenskapelig dokumentert teori, men en meget sannsynlig forklaring.

Noe som er et faktum, og dokumentert gjennom senere tids forskning (bl.a. ved Det Psykologiske Fakultet i Bergen, «Barnemishandling i utsatte grupper»), så er det stort sett traumeopplevelser fra barndommen som ligger til grunn for de fleste psykiske problemer og lidelser.  I tidlig barndom (0-7) er ikke vår bevissthet og fornuft utviklet.  Vi har heller ikke en medfødt evne til å regulere egne følelser.  Vi er derfor helt avhengig av en omsorgperson, som kan gi oss trygghet og trøst når vi blir redde og føler oss utrygge.  Vi er med andre ord prisgitt våre foreldres sensitivitet og evne til å registrere når det er behov for å gripe inn og regulere de vonde følelsene.  Straks disse følelsene er regulert, vil barnet få tilbake den trygge rolige følelsen.

Så lenge denne prosedyren blir fulgt, kan gjerne barnet oppleve hendelser som føles traumatisk, men det behøver likevel ikke føre til varige traumer.  Problemet oppstår gjerne i de tilfellene hvor omsorgspersonene ikke har evnen, kunnskapen eller tilstedeværelsen til å kunne regulere barnets vonde følelser.  Dette har da en tendens til å bli et gjentagjende fenomen, og barnet vil vokse opp med en generell følelse av utrygghet i mange situasjoner.  Denne følelsen av utrygghet kommer gjerne sterkere fram i forbindelse med vanskelige og traumatiske opplevelser senere i livet, og kan i en del tilfeller føre til psykiske problemer og lidelser.  Dette er reaksjoner som styres av vår underbevissthet, og er ikke lett å kontrollere ved hjelp av vår bevissthet (fornuft).

 

Vi som driver med energipsykologi (TFT, EFT) mener at det aldri er for sent å regulere disse vonde følelsene, som har ligget lagret i underbevisstheten siden barndommen.  Måten vi jobber med dette er at vi mentalt går tilbake, både til de ulike traumatiske og vonde hendelsene som har oppstått opp gjennom livet, og tilbake til barndommen.  Dersom vi så klarer å få klienten til å gjenoppleve disse vonde følelsene, benytter vi vår banketeknikk (basert på aku-punkter på kroppen) til å regulere følelsene. Jeg vil skyte inn at TFT utføres fult påkledd.  Når så disse følelsene er regulert, virker det på samme måte som om de hadde blitt det når det vonde faktisk skjedde.  Dette skyldes at vår underbevissthet ikke er smart, og lar seg manipulere da den ikke kan skille mellom fantasi og virkelighet. Man kan da i ettertid klare å tenke på de forskjellige vonde hendelsene, uten at det føles traumatisk.  Det betyr at vår underbevissthet har oppfattet følelsen som regulert, og derved ikke lenger trenger å utløse stressresponsen.

Tom E. Myrbråten, traume,- og tankefeltterapeut MNLH