Redd… med all mulig grunn

Vårt autonome nervesystem fungerer helt på autopilot, det vil si at det styres av vårt underbevisste sinn. Det er derfor ikke opp til oss selv å styre over vår redsel. Dette nervesystemet er delt i to deler, det sympatiske og det parasympatiske. Det sympatiske nervesystem er det som også kalles vår stressrespons, og som skal få oss til å flykte fra,- eller bekjempe farer.  Dette systemet sørger for at vår energi midlertidig overføres fra indre organer til armer og ben, straks våre sanser registrerer, opplever eller tolker en situasjon som farlig.  Dersom vi klarer å flykte eller nedkjempe det som er farlig, vil vårt parasympatiske nervesystem koples inn, og sørge for at kroppen regulerer seg ned til sitt normale nivå.

Etter å ha vært gjennom en slik situasjon, og kroppen har kommet tilbake til sin normale tilstand, kan vi ofte i tillegg til skrekkfølelsen, sitte igjen med en følelse av mestring. En følelse av at jeg klarte å komme meg ut av denne situasjonen for egen maskin. Hver gang dette skjer, vil denne følelsen av mestring og tro på seg selv styrkes, og dette vil igjen øke følelsen av trygghet. Nå er det selvfølgelig ikke alltid slik at vi klarer å mestre slike situasjoner. Det kan jo være situasjoner hvor vi ikke klare hverken å komme oss bort eller løse (bekjempe) situasjonen. I slike tilfeller vil vi sitte igjen med en følelse av å måtte overgi oss, og vi føler oss hjelpeløse.  Resultatet av slike situasjoner vil da være en følelse av utrygghet. Da kan vi i verste fall oppleve det man kaller frys situasjon eller dissosiasjon, men skal jeg ikke gå inn på her.

Haken ved det parasympatiske nervesystem er at det ikke er medfødt, slik det sympatiske nervesystem er.  Det vil begynne å utvikle seg samtidig med vårt bevisste sinn i 6-7 års alder. Som små barn er vi derfor helt avhengig av våre omsorgpersoner til å gjøre denne jobben med å regulere våre følelser. Disse personene må igjen ha en viss grad av sensitivitet og forståelse for hva barnet føler. Ikke bare er det viktig å forstå barnets følelser, men like viktig er det å akseptere og anerkjenne disse følelsene. Først da vil barnet få den viktige følelsen av trygghet.

Siden dette ikke har vært almen kunnskap, men kunnskap som har fremkommet på bakgrunn av forskning i nyere tid, er det veldig mange i dag og tidligere som sliter med følelsen av utrygghet. Jeg tenker ikke da på de som har opplevd det vi normalt kaller en dårlig barndom. Jeg tenker på de som hadde en helt normal oppvekst, men som på tross av dette sitter igjen med et tydelig minne om utrygghet, redsel og frykt fra sin barndom. Disse følelsene trenger ikke engang å skrive seg fra reelle farer. Små barn kan jo bli livredde bare på grunn av sine egne fantasier.

Uansett er det slik at dersom man ofte opplevde slike vonde følelser i barndommen, vil vårt underbevisste sinn lagre og huske disse følelsene. Når vi så senere i livet opplever situasjoner hvor vi føler hjelpeløshet, frykt og angst, vil vårt underbevisste sinn kjenne igjen disse følelsene.  Vårt underbevisste sinn, som har som hovedoppgave å passe på oss,  vil da utløse stress. Siden alt dette skjer på det underbevisste plan, er det vanskelig for oss å forstå hva det egentlig er som foregår. Disse følelsene kan til tider bli ganske overveldende, og det er da man kaller det angst eller panikkangst.

Måten å bekjempe og regulere slike følelser, er gjennom å gå tilbake til opphavet for disse følelsene som er lagret i det underbevisste sinn. Når man så med litt god hjelp, klarer å finne røttene, må disse røskes opp en gang for alle. Innenfor energipsykologien finnes det metoder som stimulerer det parasympatiske nervesystem. Tapping (TFT/EFT) en blant disse metodene. Dersom man så aktiverer de vonde følelsene/minnene under kontrollerte forhold, samtidig som man stimulerer det parasympatiske nervesystem, vil det underbevisste sinn kunne oppfatte følelsen som regulert.

Tom E. Myrbråten, psykoterapeut og tankefeltterapeut MNLH

Hva er traumer og hva er ikke traumer?

I mine artikler har jeg en tendens til å bruke begrepet traumer i en ganske vid betydning. Jeg kan ofte bruke det i alle sammenhenger hvor barns følelser har blitt krenket i større eller mindre grad. Jeg tenker da at det kun handler om grader av traumer, noen sterkere og noen svakere grad. Eller om man kan si store alvorlige traumer eller mindre og svakere traumer.

Vi har jo både psykiske og fysiske traumer, og slik jeg ser det så handler det om psykiske eller fysiske skader. Wikipedia forklarer ordet traumer som skader eller sår. Da er vel de aller fleste enige med meg i at det finnes både store og små skader eller sår. Mange av oss forbinder ordet traumer med ganske alvorlige psykiske hendelser. Dette er jo det som er den mest kjente betydningen av ordet. Ikke desto mindre er det også veldig mange av oss som har opplevd, og merker resultatene av, mindre traumer.

Jo mindre traumene er desto mindre er de følelsesmessige problemene og plagene som eventuelt dukker opp i en eller annen sammenheng, på et eller annet tidspunkt senere i livet. Ikke desto mindre kan disse plagene være meget ubehagelig og plagsomme for de det gjelder. Ofte merker man dette i form av indre stress og uro, nedstemthet, angst, etc. Disse plagene kan ofte dukke opp i forbindelse med større endringer eller påkjenninger senere i livet, og mange tror derfor det er disse hendelsene som er årsaken. Vi jobber ut i fra teorien om at dette ikke er selve årsaken, men kun en utløsende faktor. Selve hovedårsaken skriver seg som regel fra barndommen, men kan ha ligget latent i mange år før det bryter ut.

Vårt underbevisste sinn husker alt som har skjedd i livet, og har ikke noe tidsperspektiv. Dersom gamle minner i underbevisstheten blir vekket til live, vil vi kunne føle dette i kroppen som om det skulle ha skjedd i går. Det er nettopp dette vi benytter oss av innenfor energipsykologi. Vi aktiverer vonde minner og følelser, for så å regulere de ned med vår tapping (banking) på kroppens aku-punkter. Når følelsen så er regulert ned, klarer man ikke å få den tilbake igjen.

Tom E. Myrbråten, psykoterapeut og tankefeltterapeut MNLH