Ta stress på alvor!!

Enkelte har uttrykt at de synes det er negativt og skremmende å høre at stress ofte er den bakenforliggende årsaken til både alvorlige og mindre alvorlige sykdommer. Dette er et faktum som har kommet mer og mer tydelig fram i senere tid, som et resultat av oppdagelser innen genforskning. Tidligere var oppfatningen at det var bestemt via våre gener hvilke sykdommer vi kom til å få. I senere tid har man oppdaget det som kalles for epigenetikk, som viser at de tidligere teoriene var feil.

Epigenetikken fastslår at det er noe som står over genene (epi betyr over), og styrer hvorvidt genene skal aktiveres eller deaktiveres. Det betyr at genene ikke styrer seg selv, men at de er styrt av signaler som kommer utenfra cellene, og påvirker hva som skal skje med cellen. Disse signalene kommer fra vår hjerne og vårt nervesystem, som i sin tur blir påvirket av våre omgivelser. Det trenger ikke nødvendigvis å være de faktiske forhold som er avgjørende, men vår oppfattelse og tolkning av omgivelsene.

Hvordan vi oppfatter og tolker våre omgivelser, er det vi kaller persepsjon. Dette er helt subjektivt og er preget av vår bekgrunn, oppvekst og livserfaringer. Det positive med dette, er at vi ikke er 100% prisgitt våre gener, men at vi har mulighet til å påvirke dette gjennom hva vi tenker og tror. Det er vår persepsjon som gjerne styrer om vi blir stresset eller ikke, og det dette vi må jobbe for å kontrollere. Dersom vi klarer å regulere vårt stress, vil kroppen komme i homostase, og de innebygde reparasjonssystemene vil da jobbe for å holde oss friske.

Siden hjernens kraft er så sterk at det faktisk er mulig å bli syk gjennom hva vi tenker og tror, er det like stor mulighet for at denne kraften kan brukes i motsatt retning.  Innenfor det vi kaller energipsykologi, finnes det mange metoder for både å påvirke vårt underbevisste sinn, og for å regulere stress i kroppen. Problemet er at de fleste av oss ikke tar signalene på stress alvorlig, men fortsetter å «kjøre på» helt til det dukker opp alvorligere symptomer.

Tom E. Myrbråten, psykoterapeut og tankefeltterapeut MNLH

Det «skjulte stresset».

Når vi lever med stress, er vår hjerne og kropp i en slags overlevelsemodus. Stress er et resultat av en primitiv mekanisme i vårt nervesystem, som hovedsakelig er basert på flukt eller kamp (stressresons). Selv om vi ikke bokstavelig lever i livsfare, har vi likevel daglig mange krav og utfordringer. Disse utfordringene oppfattes av vårt underbevisste sinn, i større eller mindre grad, som om vi skulle vært i fare. Siden hjernen og cellene våre ikke kan være innstilt på både forsvar og aktiv jobb på samme tid, sier det seg selv at dette må gå ut over noe. Både vår fordøyelse og immunforsvar er eksempler på systemer som reduseres under stress, siden mye av energien overføres til armer og ben.

Det som styrer dette, kalles det autonome nervesystem. Der har vi en del som produserer stress (det sympatiske), og en del som skal roe systemet ned igjen straks «faren er over» (det parasympatiske).  Slik mange av oss lever i dag, er vi mer eller mindre konstant i den sympatiske delen av nervesystemet, og vi får da en ubalanse i vårt autonome nervesystem.

Mye av de plagene som oppstår i kroppen som et resultat av slik ubalanse, forbindes ikke alltid som stress av den det gjelder. Mange går derfor med slike plager og symptomer uten at de er klar over at det kan være stress som ligger bak. Jeg presiserer kan være, da alle disse symptomene også kan komme fra andre forhold. Dersom du imidlertid skulle kjenne igjen mange av disse symptomene som er listet opp nedenfor, er det store muligheter for at det skyldes stress.

Konsentrasjonsvansker, bekymring/uro, søvnforstyrrelser, trykk i hode, svimmelhet, hjertebank, vanskelig å ta avgjørelser, problemer med å kontrollere matinntak, andre typer begjær (sjokolade, godteri, brus, alkohol, etc.), mage tarmproblemer (ofte diarè), dårlig fordøyelse, lav sekslyst, sjelden glad, ensomhetsfølelse, blir lett irritert og sint på sine nærmeste, lite sosial (isolerer seg).

Om man skulle ha flere av disse symptomene, bør man selvfølgelig ta det opp med sin lege. Det viser seg stadig tydeligere gjennom nyere forskning, at langvarig stress er den bakenforliggende årsak til de aller fleste fysiske sykdommer. I tillegg kan det være fornuftig å få hjelp av diverse metoder som virker stimulerende på det parasympatiske nervesystem, og som kan bidra til å få det autonome nervesystem tilbake i balanse. Som psykoterapeut, jobber jeg med bevisstgjøring omkring disse problemene, samt hjelper klienten til å finne de bakenforliggende årsakene. Jeg benytter flere behandlingsmetoder som er helt ufarlige og uten negative bivirkninger, som blant annet TFT, Faster-EFT, Hypnoterapi, Kinesologi, m.m.. Man kan også lære flere metoder som man kan benytte på egenhånd, som er enkle å gjennomføre på daglig basis.

Les mer om disse metodene på min hjemmeside:   http://www.farmengaard.no/tjenester/

Tom E. Myrbråten, psykoterapeut og tankefeltterapeut MNLH