Minner er ikke virkelighet

Når vi sier at et minne ikke lenger er virkelig, så menes det ikke at det ikke har skjedd, men at det ikke lenger er virkelighet.  Virkeligheten er det som foregår her og nå, mens minner kun eksisterer i vår hukommelse.  Nå er det jo slik at vonde minner lagres i vår underbevissthet, slik at den skal huske hva som skjedde, og være på vakt dersom noe av det samme er i ferd med å skje igjen.  Vår underbevissthet er ikke smart, den vet ikke forskjell på fantasi og virkelighet, og den har heller ikke noe tidsperspektiv.  Det som skjer er da at hver gang vi minner oss selv om tidligere vonde hendelser, eller det skjer noe som vekker minnene til livet, så tror vår underbevissthet at hendelsen er i ferd med å gjenta seg.  Den løser da ut stressresponsen (flukt, kamp, frys), som gjør at vi kjenner dette i kroppen i form av vonde følelser.  

Dersom vi nå er klar over disse mekanismene, er det noe lettere å takle slike kroppslige reaksjoner.  Problemet er ofte når man ikke forstår hva det er som skjer i kroppen, og man blir gående og engste seg for om det er noe alvorlig galt.  Da er det viktig å få sjekket ut først om det er noe annet som feiler en, deretter er det lurt å få hjelp til å regulere disse minnene.  Det kan skje ved hjelp av energipsykologi, hvor det er mulig å oppsøke disse minnene/traumene i underbevisstheten, og regulere de ned til de mister sin energi.  Neste gang man oppsøker det samme minnet, vil man fortsatt huske hva det var som skjedde, men stressresponsen vil ikke lenger utløse de samme vonde reaksjonene og følelsene.  

Tom E. Myrbråten, traume,- og tankefeltterapeut MNLH

Slik styrer barndommen vårt voksne liv.

Hva betyr det å ha et vellykket liv? Er det slik at enkelte mennesker som vi ser lykkes i livene sine, har mer flaks enn andre? Det kan jo ofte se ut som om noen mennesker bare sklir gjennom livet, uten store problemer av noe slag. Slik jeg ser det, så handler det mer om hvor godt man klarer å takle alle hverdagens problemer.  De vi anser som vellykkede mennesker, er rett og slett personer som har en bedre evne til å løse livets små og store problemer. 

Hva er det så som utgjør denne forskjellen? Hva er det som gjør noen mennesker bedre i stand til å løse problemer enn andre? Den mest vanlige oppfatningen er vel at det handler om intelligens. Personlig tror jeg at det  handler mer om følelser enn fornuft. Siden mesteparten av vårt liv styres av følelser, og dersom følelsene blir sterke nok, så vil de seire over fornuften. De fleste av oss har sikkert opplevd at det noen ganger kan være små problemer, som blir uoverkommelig store, på grunn av at de utløser vonde og vanskelige følelser. Dersom dette stadig skjer i livet vårt, at problemer utløser sterke følelser, så vil vi stadig slite med å klare å komme videre. Det er nemlig slik, at i det øyeblikk følelsene stiger opp til en viss styrke, så reduseres samtidig våre kognitive evner. Det skjer ved at blodårene i fremre del av hjernen (prefrontal coretex) trekker seg sammen. 

Dette fenomenet har jeg forklart i videoen nedenfor, som jeg har kalt “Vår emosjonelle livslinje”

Hva er det egentlig som styrer vårt liv?

“Vårt liv er som en utskrift av vår underbevisste programmering”, sitat dr. Bruce Lipton.  

Dersom vi ikke er fornøyd med livet, og det er noe vi ønsker å endre, så er ikke dette alltid like enkelt. Mange av oss har forsøkt å endre spisevaner, drikkevaner, treningsvaner, oppførsel, o.s.v. Hvorfor er dette så vanskelig? Jo, fordi alle våre vaner styres av underbevisstheten, og underbevisstheten styres av hva vi har blitt programmert med (opplært til) helt fra vi ble født.  Selvfølgelig er det mulig å overstyre underbevisstheten med vår bevissthet, men dette krever at vi er tilstede i vår bevissthet hele tiden.  Det er nemlig det som er det vanskelige, siden våre liv styres 95% av vår underbevissthet.  Tenk bare på hvor vanskelig det er å endre kosthold, og holde seg til dette over tid.

Underbevisstheten vår er tilstede her og nå til en hver tid, mens vår bevissthet gjerne er opptatt med helt andre ting.  Den kan for eksempel være opptatt med problemer som har skjedd tidligere i livet, og som egentlig er et tilbakelagt kapittel.  Den kan også være opptatt med tanker, planlegging og drømmer om framtiden.  Hele tiden mens bevisstheten er opptatt med slike tanker, er vår underbevissthet tilstede her og nå, og da er det den som “styrer skuta”.  Vår underbevissthet er ikke  særlig smart, men har en fantastisk hukommelse og er utrolig rask.  Den har lagret alle erfaringer og opplevelser opp gjennom livet, og er 100% trofast mot det den har lært.  Det er på bakgrunn av denne lærdommen den styrer oss og passer på oss.  Uansett hva vår bevissthet oppfatter senere i livet, så vil ikke dette automatisk endre oppfatningen til vår underbevissthet.

Vår underbevissthet styrer også våre følelser, og vi vet alle at selv om vi innser med vår fornuft at det vi føler er feil, er det ikke mulig å bare knipse med fingrene og endre hva vi føler.  Et annet eksempel er at dersom vi er redd for edderkopper, mus, insekter, e.l., så kan det godt være at vi vet med vår bevisste hjerne at dette ikke er spesielt farlig. Til tross for at vår fornuft vet dette, hindrer ikke det at vi blir like redde neste gang vi møter en slik situasjon.  Dette er bare noen få eksempler, men i det daglige liv finnes det masse eksempler på hvordan våre følelser styrer oss gjennom det meste av det vi foretar oss og de valgene vi gjør.  Jeg synes derfor det legges for stor vekt på den  bevisste delen av hjernen, når vi skal forsøke å endre vår atferd.  Endringer av vaner og atferd må adresseres dit de hører hjemme, nemlig til underbevisstheten.  Dette er noe vi som jobber med energipsykologi er opptatt av, og har noen teknikker som henvender seg til nettopp underbevisstheten.

Tom E. Myrbråten, reg. tankefeltterapeut MNLH 

TFT via Facebook eller Skype

Er det virkelig mulig å få tankefeltterapi via internett? Ja det er det faktisk.  Det man trenger mest hjelp til av en terapeut, er å klare å finne de rette følelsene, og hva man skal fokusere på.  For at TFT skal være til hjelp med å regulere følelser, må man finne og fokusere på følelsen, og den må være aktivert.  Det er nettopp dette en dreven terapeut er god på, mens selve bankingen kan utføres av hvem som helst.  Forutsatt at man kjenner de rette punktene selvfølgelig.  Så lenge både terapeut og klient ser hverandre “live” på skjermen, er det omtrent som å sitte ovenfor hverandre i samme rom.  Det eneste terapeuten ikke får gjort er selve bankingen, men det kan klienten like gjerne gjøre selv.  Terapeuten viser klienten hvor de enkelte punktene er, og terapeuten banker så på seg selv mens klienten bare kopierer terapeuten.

Dette at klienten banker på seg selv ved å herme terapeuten, er en helt vanlig framgangsmåte i USA.  Der er det visst nok noen restriksjoner i forhold til å fysisk ta på klienten.  Straks disse prosedyrene er etablert, er det bare å sette i gang som vanlig.  Selv vil jeg nok si at dersom det er mulig, så vil jeg foretrekke å sitte i samme rom som klienten, men det er ingen forutsetning for å kunne hjelpe.  Vi bor jo i et land hvor mange har lang vei til en større by, og det er heller ikke vanlig å finne en TFT terapeut på annet hvert gatehjørne.  Ofte kan det være slik at man går med vonde og vanskelige følelser, men har vanskeligheter med tilgang på hjelp.  Da kan dette kanskje være en løsning?  Man bestiller en time på vanlig måte, og til avtalt tid møtes man via “videomeldig” på Facebook, eller via Skype. Det koster det samme som en time på klinikken, men man sparer tid og reiseutgifter.  

Selv driver jeg min egen klinikk som heter Farmen Tankefeltterapi, som har egen side på Facebook. Jeg har også en hjemmeside: www.farmengaard.no   Bare ta kontakt, om du ønsker mer informasjon om energipsykologi og TFT.

Tom E. Myrbråten, reg. tankefeltterapeut MNLH

 

TFT- bare placebo?

Noen hevder at TFT er “bare placeboeffekt”.  La oss se litt nermere på dette.  Dersom du var syk og hadde plager og problemer, og fikk valget:  Du kan enten få noen piller som antagelig vil hjelpe deg, men siden dette er kjemiske produkter kan det hende at kroppen din reagerer negativt. Alternativet er at du kan få en behandling som øker din tro på at kroppens eget reparasjonsystem klarer å fikse problemet uten kjemikalier og uten negative bivirkninger.  Her handler det helt og holdent om det faktum at det  vi virkelig tror på, og som går helt inn i vår underbevissthet, vil sette hele vårt biologiske forsvar på turbo.  Da vil vårt immunforsvar og vår biologi jobbe 100% for å bekjempe det som er problemet. 

Et annet faktum når det gjelder at TFT “bare er placebo”.  Hvor mange er det som velger energipsykologi som absolutt førstevalg, fordi de har 100% tro på at dette er løsningen?  Det er de aller færreste.  De som kommer til oss for å få hjelp, har som regel vært i gjennom  en hel smørbrødliste av behandlingsalternativer.  Førstevalget er jo selvfølgelig lege og psykolog. Deretter kan de ha vært innom diverse andre alternativer, før de så dukker opp til behandling med energipsykologi.  Nå skal ikke jeg påstå at alle blir kvitt sine problemer og plager med hjelp av energipsykologi, men hva med alle de som blir bra eller vesentlig bedre? Hadde de ikke tro på leger og psykologer?  Det var jo dit de gikk først.  Dersom det så kun er troen og placebo det handler om, burde de da ikke blitt bra allerede ved sitt førstevalg?  

Vi som jobber med energipsykologi, er helt klar over at troen er viktig.  Det at vår hjerne har den rette troen, fører til at kroppen og alle kroppens celler, får de rette signalene til å jobbe mot vekst og helbred.  Dette skjer automatisk når kroppen og stresset er i balanse.  Da produseres det  positive hormoner og kjemikalier, og alle cellene i kroppen får signal om å gjøre den jobben de er satt til.  Kroppen vår er et fantastisk maskineri, som hverken trenger kjemikalier eller kunstig stimuli for å fungere.  Så lenge dette maskineriet får de rette arbeidsvilkår, så er det i stand til både å leger skader og forhindrer sykdommer.  Personlig tror jeg ikke kjemikalier og kunstig stimuli, er med på å skape disse arbeidsvilkårene.

Tom E. Myrbråten, tankefeltterapeut MNLH

 

#placeboeffekt, #tankefeltterapi, #TFT, #EFT, #helbred, #medisiner, #behandling, #naturmetoder, #psykologi, #energipsykologi