Hva kom først, høna eller egget….

 

Innenfor psykologien hører vi stadig at det er tankene som styrer det meste av våre følelser, og at tankene er årsaken til både depresjon og angst. Våre tanker kommer jo fra den bevisste delen av hjernen, som også styrer vår fornuft, våre mål, ønsker og ambisjoner. Den rommer også vår kreativitet og positivitet, og er lokalisert lengst fremme i hjernen. Dersom vi så skulle ende opp med angst eller depresjon, må jo det bety at det er noe galt med våre tanker eller fornuft.

De fleste av oss som driver med energipsykologi, tenker at det er den underbevisste delen av hjernen som kontrollerer våre følelser. Den har nemlig stått på fullt opptak siden flere måneder før vi ble født, og tar opp og lagrer alt vi erfarer og opplever. Først rundt 6 års alder starter den bevisste delen av hjernen å utvikle seg, og vi blir etter hvert bedre og bedre til å tenke fornuftig. Mange forskere hevder at den bevisste hjernen styrer mindre enn 5% av åre liv, mens resten styres av underbevisstheten.

Vår underbevisste hjerne har en enorm kapasitet. Den er meget rask, men er ikke smart eller har evnen til å tenke fornuft. Hovedoppgaven til denne delen av hjernen, er å passe på oss og sørge for at vi overlever. Den baserer seg på alt den har lagret og erfart opp gjennom livet, og husker alt som var vondt og potensielt farlig. Dette vil den til enhver tid sørge for å holde oss borte fra, og det verktøyet den bruker er vår stressrespons. Stressresponsen er basert på flukt eller kamp, og styres helt utenfor vår bevisste kontroll.

Hva det er som trigger dette stresset, kan være alt fra lyder, lukter, mennesketyper, situasjoner, som vår underbevissthet forbinder med tidligere opplevelser. Når så stresset utløses i kroppen, oppleves dette som vonde følelser. Disse følelsene utløser i sin tur vonde tanker. Siden de vonde følelsene dukker opp helt ubevisst, klarer ikke vi å registrere disse. Det vi derimot registrerer i vår bevissthet er de vonde tankene. Etter hvert som vi blir mer og mer fokusert på disse tankene, kan dette i neste omgang føre til at stresset øker ytterligere. Det er derfor lett for oss å trekke slutningen om at det er tankene som førte til de vonde følelsene.

På samme måte som vår underbevissthet reagerer når vi ser en trist film, reagerer vi også med vonde følelser når vi tenker negative tanker. Dette er fordi vår underbevissthet ikke er spesielt smart, og faktisk tror at det skjer på virkelig. Derfor er det selvfølgelig viktig å tenke positive tanker, men de fleste av oss vet at dette ikke er lett når vi sliter med vonde følelser.

Hovedvekten av våre følelser, blir programmert inn i underbevisstheten i den fasen i livet før bevisstheten er utviklet. På bakgrunn av miljøet vi vokser opp i, vil vår underbevisste hjerne utvikle seg i positiv eller negativ retning. Vi kan kalle denne tiden fra 0-6 år for programmeringsfasen. Dette er den viktigste fasen i et menneskes liv, da det er her vår identitet og kultur blir formet. Det er denne programmeringen som former den følelsesmessige delen av vår hjerne. Hvordan våre følelser reagerer på senere opplevelser i livet, er i stor grad basert på erfaringer fra denne tiden. Det viser seg også at de fleste voksne som sliter med angst, har minner om at de ofte var engstelige som barn.

På bakgrunn av denne forklaringen, finner jeg det rett og slett ikke logisk at vår bevisste, fornuftige hjerne skulle til stadighet finne på å tenke vonde og angstfulle tanker helt ut av det blå. Dersom dette er riktig, så forstår jeg at det må være noe galt med våre tanker. Slik vi imidlertid tenker, er at det ikke er tankene, men følelsene som står bak og styrer dette. Vi har jo alle erfart at dersom følelsene blir sterke nok, så seirer de over fornuften. Det er derfor vi ikke klarer å stoppe angsten selv om vår fornuft i mange tilfeller vet at det vi er engstelig for ikke er farlig.

Tom E. Myrbråten, traume,- og tankefeltterapeut MNLH

#tanker, #følelser, #fornuft, #hjerne, #angst, #depresjon, #stress, #underbevisst, #bevisst, #tankefeltterapi, #energipsykologi, #programmering

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg