Hvordan redusere sykefravær?

I en nylig forskningsrapport fra Nasjonal Kompetansesenter for Arbeidsrettet Rehabilitering, kommer det fram at arbeidstakere som blir spurt om hva de mener er årsaken til deres sykefravær, svarer hele 68% bekymringer og stress. Det viser seg videre at det ikke nødvendigvis dreier seg om stress på jobben, men mer av typen følelsesmessig stress. 

Det som er problemet da, er at når man går til legen med slike problemer, så er det ikke stort legen kan gjøre. Som regel er problemet heller ikke av en slik alvorlig karakter at men blir henvist til psykolog. Resultatet blir da at man blir sykemeldt, med håp om at det vil hjelpe å bare slappe litt av. Ofte kan jo dette hjelpe, men det betyr at det går opptil flere uker med sykemelding og fravær. Dette er ikke bare kostbart for bedriften og samfunnet, men det også demoraliserende for de fleste arbeidstaker å gå sykemeldt. Det er også meget frustrerende å gå med følelsen av å ikke få noe hjelp.

Her er det at energipsykologi kommer til sin rett. Energipsykologi er jo nettopp metoder som jobber med problemer som er relatert til følelser og stress. Noen bedrifter har hatt avtaler med terapeuter, som har kommet tidlig på banen, og tatt hånd om problemene. I mange av tilfellene har det da vært mulig for den ansatte å komme raskere tilbake i jobb. Ved å være tidlig nok på banen, kan man også i mange tilfeller forhindre at det fører til sykefravær. Mange arbeidstagere søker slik hjelp på egenhånd, for å klare å komme tilbake i jobb så fort som mulig. Dette kan jo for mange bli en økonomisk belastning, som bedriften i neste omgang nyter godt av. Derfor burde det være av stor interesse for bedrifter å inngå avtaler om slik behandling. 

Tom E. Myrbråten, traume,- og tankefeltterapeut

 

2 kommentarer
    1. Vet du, jeg ser stadig artikler om sykefravær. Få det ned, fravær går opp, forskere forstår ikke hvorfor kvinners andel går opp. Mange bedrifter sliter med fravær, de spør ikke hvorfor? Og har disse forskere sett disse arbplasser? Mye fravær kunne vært ungått.
      I dag eks er det lov med midlertidige ansettelser. Folk vet ikke hva inntekt blir neste mnd. Stress
      Kvinner får lave %stillinger. Må sjonglere mellom flere jobber. Stress. Kan ikke si nei, da blir de ikke oppringt igjen.
      Vikarer. De får dårligere vilkår enn faste ansatte.
      Ved sykefravær setter de ikke inn vikarer, de bare lesser mer på de som er igjen.
      De som eks vasker på skoler osv. Det kom en kvinne med fly fra Oslo. Hun fant ut at kommunen kunne kvitte seg med to vaskere. De som var igjen kunne vaske fortere. Sak løst. Etter et år kom hun tilbake. Nå kunne de vaske mer og fortere. En stilling spart. Vel, det gikk som vanlig. Sykemeldinger.
      Jeg har jobbet på hurtigruten. Der skal det også spares. De ansatte blir ikke lenge i jobben. Forlite folk . Når det blir sagt ifra til ledelse, så er svaret : når andre klarer det, så må du. Jeg rister på hodet hver gang jeg ser oppslag om forskning på sykefravær. Du trenger ikke være forsker for å forstå det. Ja kvinner er utsatt. Fortsatt er det sånn at de tar hovedansvar hjemme i tillegg til jobb. Det er stress og vondter. Så det skal mere til enn å lære seg å pute osv.

    2. Anonym: Veldig sant det du skriver. det disse kvinnene trenger, er at de blir sett, tatt på alvor, bli anerkjent for innsatsen de gjør, o,s,v, Det at de ikke får det, kan i mange tilfelle være en ubevisst årsak til sykefravær. Å gå med følelsen av å bli tatt for gitt, gir en dårlig følelse, som igjen er grobunn for kroppslige smerter, plager og sykdommer. Kropp og sjel henger 100% sammen.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg