Hva er det egentlig som styrer vårt liv?

"Vårt liv er som en utskrift av vår underbevisste programmering", sitat dr. Bruce Lipton.  

Dersom vi ikke er fornøyd med livet, og det er noe vi ønsker å endre, så er ikke dette alltid like enkelt. Mange av oss har forsøkt å endre spisevaner, drikkevaner, treningsvaner, oppførsel, o.s.v. Hvorfor er dette så vanskelig? Jo, fordi alle våre vaner styres av underbevisstheten, og underbevisstheten styres av hva vi har blitt programmert med (opplært til) helt fra vi ble født.  Selvfølgelig er det mulig å overstyre underbevisstheten med vår bevissthet, men dette krever at vi er tilstede i vår bevissthet hele tiden.  Det er nemlig det som er det vanskelige, siden våre liv styres 95% av vår underbevissthet.  Tenk bare på hvor vanskelig det er å endre kosthold, og holde seg til dette over tid.

Underbevisstheten vår er tilstede her og nå til en hver tid, mens vår bevissthet gjerne er opptatt med helt andre ting.  Den kan for eksempel være opptatt med problemer som har skjedd tidligere i livet, og som egentlig er et tilbakelagt kapittel.  Den kan også være opptatt med tanker, planlegging og drømmer om framtiden.  Hele tiden mens bevisstheten er opptatt med slike tanker, er vår underbevissthet tilstede her og nå, og da er det den som "styrer skuta".  Vår underbevissthet er ikke  særlig smart, men har en fantastisk hukommelse og er utrolig rask.  Den har lagret alle erfaringer og opplevelser opp gjennom livet, og er 100% trofast mot det den har lært.  Det er på bakgrunn av denne lærdommen den styrer oss og passer på oss.  Uansett hva vår bevissthet oppfatter senere i livet, så vil ikke dette automatisk endre oppfatningen til vår underbevissthet.

Vår underbevissthet styrer også våre følelser, og vi vet alle at selv om vi innser med vår fornuft at det vi føler er feil, er det ikke mulig å bare knipse med fingrene og endre hva vi føler.  Et annet eksempel er at dersom vi er redd for edderkopper, mus, insekter, e.l., så kan det godt være at vi vet med vår bevisste hjerne at dette ikke er spesielt farlig. Til tross for at vår fornuft vet dette, hindrer ikke det at vi blir like redde neste gang vi møter en slik situasjon.  Dette er bare noen få eksempler, men i det daglige liv finnes det masse eksempler på hvordan våre følelser styrer oss gjennom det meste av det vi foretar oss og de valgene vi gjør.  Jeg synes derfor det legges for stor vekt på den  bevisste delen av hjernen, når vi skal forsøke å endre vår atferd.  Endringer av vaner og atferd må adresseres dit de hører hjemme, nemlig til underbevisstheten.  Dette er noe vi som jobber med energipsykologi er opptatt av, og har noen teknikker som henvender seg til nettopp underbevisstheten.

Tom E. Myrbråten, reg. tankefeltterapeut MNLH 

5 kommentarer

Vidar Ramsli

13.09.2017 kl.12:09

Hei Tom.

Flott skrevet.

Hilsen Vidar

Tom E. Myrbråten

13.09.2017 kl.21:03

Vidar Ramsli: Takk for det Vidar!

sisselgu

13.09.2017 kl.16:53

Flott skrevet

Ha en topp kveld

Fra Sissel

Tom E. Myrbråten

13.09.2017 kl.21:04

sisselgu: Fint å høre Sissel, god kveld til deg og. :)

sisselgu

13.09.2017 kl.22:12

Tusen takk :)

Skriv en ny kommentar

Tom E. Myrbråten

Tom E. Myrbråten

63, Hof

Jeg bor på et "hobby gårdsbruk" som vi kaller Farmen Gård i Hof, Vestfold. Her startet jeg i 2015 klinikken "Farmen Tankefeltterapi", i et eget hus på gården. Har jobbet 100% med traumerelatert arbeide siden 2008. Er utdannet tankefeltterapaut hos Mats Uldal International School of TFT. Jeg har også holdt en rekke foredrag om traumeforståelse/ traumebevisst omsorg, for lærere og barnehageansatte. I tillegg til det rent tekniske ved TFT (tappingteknikken), legger jeg stor vekt på bevisstgjøring og forståelse av hvordan våre følelser fungerer og styrer oss. På denne bloggen kommer jeg fortløpende til å legge ut tanker og meninger om følelsesrelaterte temaer, på en folkelig og forståelig måte.

Kategorier

Arkiv

hits