Mer om følelser og problemer

Her vil jeg fortsette litt på mitt forrige innlegg om problemer og følelser.  Dersom vi erkjenner at det ikke er problemene rundt oss som er problemet, men hva vi føler om disse problemene, har vi allerede kommet et stykke på vei.  Vi er jo vanligvis flinke til å fokusere på alle andre enn oss selv.  Det kan være en kranglete livsledsager, umulige barn, håpeløse foreldre, krevende sjef, etc. etc..  Om det så er at vi ønsker å forandre vårt liv til det bedre, så betyr ikke det ar vi må endre alle disse menneskene som vi føler skaper problemer for oss.  Det vil nemlig ikke være mulig.  Nei,- den eneste personen vi har mulighet til å endre, er oss selv.  Vi må rett og slett jobbe med våre egne følelser og programmering, slik at vi ikke lar oss irritere, fornærme eller hisse opp over bagateller og uvesentlige ting.  Faktisk så er det slik at irritasjon og sinne sjelden løser en konflikt, men heller gjør den større.  Det å føle seg bitter, såret og fornærmet, skader aller mest en selv.

Alt det ovenfor er jo såkalte fornuftstanker, og stort sett kjent stoff for de fleste.  Og når det gjelder det å endre vår atferd gjennom å tenke fornuftig, har jo de fleste av oss forsøkt dette mange ganger.  Tenk bar på alle de gangene vår fornuft sier at det og det bør jeg ikke spise, drikke, kjøpe, osv.,  hvorpå vi likevel  ender opp med å spise, drikke og kjøpe det vi har lyst på.  Det å slanke seg, slutte og røyke, redusere alkohol, trene mer, osv.  Det er til syvende og sist våre følelser som går av med seieren de fleste gangene.  Når vi så har kommet til det faktum at det ikke hjelper med fornuft for å få til endringer, så må vi henvende oss til følelsene og vanene.  Siden det er følelsene og vår underbevisste programmering, som ligger bak og styrer vår atferd og våre vaner,  så er det her vi må gjøre endringene.  Vi må finne tilbake til hva det er i vår historie som påvirker og driver de forskjellige følelsene som er vonde og plagsomme, og hva det er som styrer mine vaner og atferd.  Dette kan ofte være litt detektivarbeide, men med hjelp av en god “detektiv” (les terapeut) er det mulig å finne igjen en del av disse følelsene.  Først når disse kommer fram i lyset, er det mulig vet hjelp av energipsykologi (TFT,EFT), å regulere disse følelsene.  

Dersom vi lykkes med dette arbeidet, vil det i praksis føre til at de problemene vi tidligere møtte på, og som utløste sterke følelser, ikke lenger får denne kraftige reaksjonen.  Det vil igjen si at dersom problemene ikke utløser sterke følelser, vil vår fornuft lettere klare å takle de, og vi vil ikke lenger oppfatte dette som store problemer.  Vi mener at bak alle sterke følelser ligger det et minne.  Ved å jobbe systematisk og målbevisst sammen med en god terapeut, finne og regulere disse, vil man kunne endre vesentlige faktorer i sitt eget liv.

Tom E. Myrbråten, traume,- og tankefeltterapeut MNLH

 

7 kommentarer

Siste innlegg