Mål og metoder for god mental helse

Hvordan definere målet for god mental helse, og hvordan kan man oppnå dette? Mange snakker om at vi må lære oss å tenke annerledes og være mer positive i tankene. Dersom vi bare gjør det, vil vi føle oss mye bedre og bli kvitt mye av våre problemer og plager. Om dette skulle være tilfelle, betyr det at mange som sliter med psykisk uhelse har valgt det selv..? Selvfølgelig er ikke dette bevisste valg. Hvordan og hva vi føler styres hovedsakelig av vårt underbevisste sinn og det autonome nervesystem.

Å tenke positivt er noe vi kan styre med vårt bevisste sinn, men å holde fast på dette krever mye energi. Vårt bevisste sinn kan kun holde en tanke om gangen, og det vil hele tiden være andre tanker som presser på. Positiv tenking har derfor en meget kortsiktig effekt. Det er som å ta en smertestillende tablett, og oppleve at smerten blir borte en liten stund. Man må da gjenta og gjenta dette hele tiden, hvilket vil føre til et konstant stress for kropp og sinn.

Problemet er at enten man tar en tablett for å bli kvitt smerte eller man tenker positivt for å bli kvitt negative følelser, handler i begge tilfeller om symptombehandling. For å oppnå varig effekt, må man fokusere på de bakenforliggende årsakene. Siden den bakenforliggende årsaken til psykisk uhelse ligger i det ubevisste sinn, er det her vi må sette inn støtet.

Kjente metoder for å påvirke det ubevisste sinn, og redusere stress på en naturlig måte, finner man blant annet innen yoga. Det dreier seg i stor grad om å stimulere vagusnerven og vårt parasympatiske nervesystem. Både meditasjon og pusteøvelser er metoder som har vært brukt innen yoga i alle år.  I dag har disse metodene også blitt bekreftet av vitenskapen som effektive metoder. Vi som jobber innenfor energipsykologi, er godt kjent med disse metodene, siden våre metoder hovedsakelig er rettet mot det underbevisste sinn.

Våre mål for god psykisk helse er: «Klarhet i sinnet. Åpenhet i hjertet. Avslapping i kroppen.»

Tom E. Myrbråten, psykoterapeut og tankefeltterapeut MNLH

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg