Hvorfor så mye konflikter i livet?

Hele livet består i stor grad av å løse små og store konflikter. Det være seg i familien, vennekretsen, på jobb, eller sågar innvendige konflikter i seg selv. Noen er flinkere enn andre til å takle og løse konflikter. Å være god på konfliktløsning er en meget bra menneskelig egenskap, og er en viktig faktor i forhold til hvordan vi klarer oss, og hvordan vi klarer å nå våre mål i livet. Hva er det som gjør denne forskjellen, og hva er årsaken til at noen har mer og andre mindre konflikter i livet?

For det første så tror jeg at det ikke handler om at noen har flere og større problemer i livet enn andre, men at det er forskjell på hvordan vi håndterer disse. Noen mennesker kan det virke som seiler gjennom livet uten vanskeligheter av større grad. Dette er nok en illusjon, men for en som står til halsen i egne problemer, kan det ofte virke slik. Hver gang man føler at en konflikt går greit å løse, så skyldes det som regel at vi klarer å holde våre følelser borte. Da er det fornuften som seirer, siden det er vårt bevisste sinn som utgjør den smarte tenkende delen av sinnet.

For bedre å kunne forstå denne sammenhengen, må vi bruke kunnskapen om forskjellen mellom det bevisste og det ubevisste sinn (se ill. nedenfor). Enten vi står ovenfor en konflikt med andre (ektefelle, barn, kollega, sjefen, venn, e.l.) eller vi har en følelsesmessig konflikt i oss selv, så er det som regel konflikt mellom følelser og fornuft. Dersom våre følelser og underbevisste programmeringer (persepsjon), ikke stemmer overens med livet rundt oss eller egne bevisste mål og ønsker, vil det oppstå en konflikt mellom fornuft og følelser.

Slike konflikter er stort sett årsaken i de fleste tilfeller hvor vi mennesker sliter med stress. Problemet er ofte at vi ikke klarer å se dette selv, siden det handler om vårt ubevisste sinn. Jo sterkere følelser som løses ut, jo mer øker stresset, og det blir vanskeligere å finne løsningen. Dersom slike konflikter eller stress tar stor plass i vårt liv, kan det mest fornuftige være å søke hjelp hos en terapeut. Årsaken til at veldig mange av oss har problemer med å be om hjelp til dette, er at vi tror at problemet ligger i det bevisste sinn.

Så lenge vi har denne oppfatningen, så føles det som et nederlag å innrømme at man trenger hjelp. Man føler at man ikke er bra nok. Mange tenker også at «dette bør jeg klare å ordne opp i selv». Slik jeg ser det, så er det meget sjelden at det er fornuften det er noe galt med. Det som er problemet, er at det er følelser som har blitt så sterke at de overskygger fornuften. Løsningen er da å jobbe med det underbevisste sinn og regulere de sterke følelsene. Straks følelsene er nede på det nivået de bør være, kommer fornuften tilbake på banen og løser problemet.

Slik forskere hevder i dag styres vårt liv kun 5% av vårt besste sinn. Den bevisste delen av vårt sinn utgjør den smarte, tenkende delen av sinnet. Det styrer bl.a. over mål, ønsker, ambisjoner, kreativitet og positiv tenking. Mens det bevisste sinnet er opptatt med alle slags tanker, er det underbevisste sinnet som styrer det meste som foregår her og nå. Dette sinnet er ikke spesielt smart, men har lagret all kunnskap og lærdom fra vi kom til verden. Det er her våre følelser styres fra, samt våre vaner, atferd, inirekte læring, m.m.

En konflikt mellom det bevisste og det underbevisste blir da lik forholdet mellom 5% mot 95%. Dette er meget dårlige odds for vårt bevisste sinn, og hva JEG ønsker. Veldig mange av våre innlærte mønstre fra vi var små, tjener oss ikke alltid like godt i dag. Målet er da å regulere/endre de gamle programmeringene til å jobbe i samme retning som det bevisste sinn. Resultatet vil da bli at 100% jobber for det som JEG ønsker.

 

Tom E. Myrbråten, psykoterapeut og tankefeltterapeut MNLH

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg