Hva er traumer og hva er ikke traumer?

I mine artikler har jeg en tendens til å bruke begrepet traumer i en ganske vid betydning. Jeg kan ofte bruke det i alle sammenhenger hvor barns følelser har blitt krenket i større eller mindre grad. Jeg tenker da at det kun handler om grader av traumer, noen sterkere og noen svakere grad. Eller om man kan si store alvorlige traumer eller mindre og svakere traumer.

Vi har jo både psykiske og fysiske traumer, og slik jeg ser det så handler det om psykiske eller fysiske skader. Wikipedia forklarer ordet traumer som skader eller sår. Da er vel de aller fleste enige med meg i at det finnes både store og små skader eller sår. Mange av oss forbinder ordet traumer med ganske alvorlige psykiske hendelser. Dette er jo det som er den mest kjente betydningen av ordet. Ikke desto mindre er det også veldig mange av oss som har opplevd, og merker resultatene av, mindre traumer.

Jo mindre traumene er desto mindre er de følelsesmessige problemene og plagene som eventuelt dukker opp i en eller annen sammenheng, på et eller annet tidspunkt senere i livet. Ikke desto mindre kan disse plagene være meget ubehagelig og plagsomme for de det gjelder. Ofte merker man dette i form av indre stress og uro, nedstemthet, angst, etc. Disse plagene kan ofte dukke opp i forbindelse med større endringer eller påkjenninger senere i livet, og mange tror derfor det er disse hendelsene som er årsaken. Vi jobber ut i fra teorien om at dette ikke er selve årsaken, men kun en utløsende faktor. Selve hovedårsaken skriver seg som regel fra barndommen, men kan ha ligget latent i mange år før det bryter ut.

Vårt underbevisste sinn husker alt som har skjedd i livet, og har ikke noe tidsperspektiv. Dersom gamle minner i underbevisstheten blir vekket til live, vil vi kunne føle dette i kroppen som om det skulle ha skjedd i går. Det er nettopp dette vi benytter oss av innenfor energipsykologi. Vi aktiverer vonde minner og følelser, for så å regulere de ned med vår tapping (banking) på kroppens aku-punkter. Når følelsen så er regulert ned, klarer man ikke å få den tilbake igjen.

Tom E. Myrbråten, psykoterapeut og tankefeltterapeut MNLH

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg