Hva hjelper mot angst?

Noe av det viktigste for en person som lider av angst, er å bli møtt med aksept og forståelse.  Mange tror at angst er noe som er mer eller mindre selvforskyldt, og som blir påført gjennom at man tenker feil. Derfor tror også de samme menneskene at det bare er å «ta seg sammen». Angst styres ikke av tanker og fornuft. Man kan riktignok trigge angsten ved å tenke angstfremkallende tanker, men selve angsten kommer fra våre underbevisste følelser. Selv om vi ikke har noe bevisst minne om hva som kan ha hendt oss i barndommen, er det stort sett her angsten har sitt utspring.

For å overkomme disse vonde følelsene, må de først kartlegges. Man må også forstå hvordan vårt alarmsystem fungerer, og at alle reaksjoner er helt normalt ut i fra det man har opplevd. Man må også tåle å gå inn i de vonde følelsene, kjenne på de en aller siste gang, før man legger de bort for godt. Dette er en prosess som ofte kan ta noe tid, avhengig av hvor kompleks opphavet og bakgrunnen for angsten er. I enkelte tilfeller hvor man klart og tydelig finner en konkret årsak til problemet, kan angsten forsvinne meget raskt.

Dersom angsten er ille nok, og har vart over lang tid, er det uansett verdt å bruke noen ressurser for å komme ut av den onde sirkel. Mange har fått god hjelp av tankefeltterapi og andre metoder innen energipsykologi. Den tradisjonelle metoden for angstbehandling er å eksponere seg fysisk for det som trigger angsten. Det vi gjør er at vi oppsøker problemene mentalt i trygge omgivelser på vår klinikk. Vår underbevisste hjerne vet ikke forskjell på fantasi og virkelighet, og man kan derfor oppnå samme effekt uten å møte angstproblemene reelt. Vi benytter da tankene til å aktivere angsten (stressresponsen) mentalt i trygge omgivelser, og når følelsen så er aktivert, regulerer vi den ned ved hjelp av tapping. Neste gang man møter dette problemet i virkeligheten, vil ikke stressresponsen slå ut like sterkt.

Det viktige å vite er at alle slike følelser styres av underbevisstheten, som husker alt fra vi ble født. Vår underbevissthet har en fantastisk hukommelse, men den er ikke spesielt smart. Det er derfor mulig å påvirke denne delen av hjernen, dersom man har de rette hjelpemidlene. For å få dette til, er det ikke nok å bare bruke ord, men man må inkludere kroppen og følelsene. Det er nettopp det vi gjør med vår tappingteknikk. Vi aktiverer følelsen, og deretter regulerer den gjennom tapping på de spesielle aku-punktene.  De samme punktene har man i aku-punktur og aku-pressur (refleksologi), hvor man henholdsvis punkterer med nåler eller presser på punktene. Hovedforskjellen er at vi med energipsykologi henvender oss direkte mot bakenforliggende vonde følelser.

Tom E. Myrbråten, traume,- og tankefeltterapeut MNLH

#angst, #stress, #tankefeltterapi, #traumer, #barndomstraumer, #energipsykologi, #stressrespons

 

7 kommentarer
    1. Minrefleksjon: Hyggelig å høre. Jeg synes i alle fall det er av stor betydning at vi kjenner til denne sammenhengen. Det vil føre til økt forståelse om både egne og andres problemer.

    2. Det er nesten litt skremmende at angst kan sitte igjen helt fra barndommen, men det er faktisk sant.
      Men man samler også mye på vei opp igjennom livet, men jo dårligere utgangspunkt man har, jo lettere har man for å bli utsatt for å få angst senere i livet. Den siste setningen min hørtes nå veldig banal ut, men man blir mer utsatt hvis man i utgangspunktet er litt påvirket.
      Jeg har oppdaget at på grunn av alkoholiserte foreldre (eller mest far da..), så merker jeg at jeg blir uvel og usikker om noen setter et par ølbokser på bordet hvis man griller eller koser seg på annet vis. Det er noe jeg har blitt mer oppmerksom på i voksen alder. Jeg har alltid kjent ett eller annet når ølbokser eller lignende har kommet på bordet, men aldri klart å “katalogisere” det ordentlig. Men etter å ha begynt å skrive litt for meg selv (også utenfor blogg.no), så har jeg begynt å se sammenhengen…

    3. En helt vanlig fyr…: Tusen takk for innholdsrike innlegg og at du deler dine erfaringer. Det du skriver om øl på bordet, bekrefte jo tydelig hvordan vår underbevisste hjerne husker ting fra før den bevisste hjerne ble utviklet. Jeg har beskrevet dette i et innlegg som jeg kaller “programmeringsfasen” (0-6 år) Da står vår underbevissthet på full opptakstyrke, uten at vi har noe “filter” (bevissthet). Alt dette huskes av underbevisstheten og er med på å styre og påvirke oss resten av livet.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg