Gjentakelseprinsippet

Hvorfor er det slik at selv om vi vet meget godt hvordan enkelte ting skal gjøres, så får vi det ikke til? Noen ganger kan dette rett og slett føre til irritasjon både hos oss selv og de rundt oss. De synes kanskje dette er veldig lett. Vi kan for eksempel møte utsagn som «hvorfor kan du ikke bar gjøre som jeg sier?». Svaret er enkelt; Det vi vet med vår fornuft sitter i den bevisste delen av hjernen, men det er den underbevisste hjernen som styrer våre handlinger. Vår underbevissthet er ikke smart, og den kan heller ikke tenke. Den handler kun ut i fra tidligere erfaring og lærdom.

Hvordan lærer så underbevisstheten når den ikke forstår hva den blir fortalt? Dersom vi tenker tilbake på vår barndom, så hadde vi sannsynligvis lært oss mange ferdigheter før vi engang hadde lært å snakke. Både når vi lærte å krabbe og å gå, måtte vi prøve og feile mange ganger før vi lykkes. Når vi så klarte det, så gikk det helt av seg selv. Det samme er det med alle våre ferdigheter, alt fra å kle på seg og vaske seg, til sykling, svømming, stå på ski og mye mer.

Dette er et viktig prinsipp å kjenne til når det gjelder å forstå vår atferd og handlinger, som ikke alltid harmonerer med vår fornuft. Dette gjelder ikke bare våre ferdigheter, men også våre følelser. Det vi har blitt programmert med gjennom vår oppvekst, har formet oss til den vi er på godt og vondt. Det har også preget vårt syn på oss selv. Noen kan for eksempel føle at de ikke er bra nok, og i hvert fall ikke like bra som «de andre». Disse følelsene kan derved styre vår atferd, selv om vår fornuft vet at dette ikke stemmer. Et eksempel er hvor mange det er som frykter å snakke til en forsamling.

Dette viser da tydelig at det ikke er fornuften det er noe galt med, men det er i programmeringen feilen ligger. Dersom man så ønsker å endre dette bildet av oss selv, hjelper det lite å henvende seg til fornuften. Den vet det jo allerede. Det vi må gjøre er å benytte de samme prinsippene som i sin tur programmerte inn disse følelsene. Nemlig henvende oss til underbevisstheten. Siden vår hjerne er plastisk, er det fortsatt mulig å påvirke og endre det som tidligere er programmert inn. Da må vi først finne ut hva det er vi ønsker å endre, og så benytte gjentakelsesprinsippet til å reprogrammere underbevisstheten. Her har vi en egen metode innenfor energipsykologi, som vi benytter til dette.

Tom E. Myrbråten, traume,- og tankefeltterapeut MNLH

 

4 kommentarer
    1. Hvis man skal “gjenta” noe for å omprogrammere følelsene – f.eks. i det eksempelet du bruker – kan man da si “Jeg er bra nok” hundre ganger, eller blir det kun appellering til fornuften? Hvordan får man ev. ellers gjentatt det riktige budskapet? Må det komme fra andre?

    2. Sarah Nazeem: Du er inne på det her Sarah. Vi bruker en spesiell metode for å få full konsentrasjon/opptaksstyrke på hjernen (superlæring), hvor vi kopler inn både venstre og høyre hjernehalvdel samtidig.. Så er det viktig å være i kontakt med sine følelser mens man gjentar budskapet. Etter ganske kort tid merker vi at kroppen og pusten endrer seg, og at det ikke lenger er like “vanskelig” å si ordene. Jeg bruker så muskeltest for å sammenlikne før og etter, og det er som regel kjempeforskjell. Dette kan nok høres litt merkelig ut, men virker helt logisk når det blir demonstrert.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg