Sosial angst

Angst kan dukke opp i mange slags forkledninger. Noen mener at det er tankene som skaper angst, mens forståelsen innenfor energipsykologi, er at det kommer fra følelser.  Tanker kommer fra den bevisste, tenkende delen av hjernen, mens følelsene kommer fra vår underbevissthet. Våre bevisste tanker kan vi til en viss grad kontrollere, mens våre følelser har vi ingen styring over. Hva det er som styrer vår underbevissthet, er det som har blitt programmert inn siden vi kom til verden.

Når man opplever mye vonde følelser opp gjennom oppveksten, vil vår underbevissthet huske dette for resten av livet. Den vil da ved hjelp av stressresponsen (flukt eller kamp), gjøre alt den kan for å holde oss borte fra dette senere i livet. Det gjør den ved å produsere stress i kroppen, for at vi skal flykte eller kjempe. Det vi som nyfødte barn er mest opptatt av, er å knytte oss til vår omsorgperson for å oppnå trygghet og omsorg. Så lenge vi føler denne tryggheten, vil vår hjerne utvikle seg i en positiv retning.

Om vi derimot skulle oppleve at de personene vi normalt burde anse som trygge, viser seg å være utrygge og ikke til å stole på, vil vår underbevissthet preges av denne erfaringen. Det lille barnet vil da gjøre seg noen negative erfaringer, som sier at selv de menneskene som burde vært de tryggeste i verden, hverken er trygge eller til å stole på. Dersom dette blir den gjennomgående programmeringen gjennom oppveksten, er det ikke vanskelig å forstå at heller ikke andre mennesker er til å stole på.

Dersom man har slike erfaringer og opplevelser fra barndommen, så er dette sterkt preget inn i underbevisstheten. Den har så til oppgave å passe på oss, og sørge for å holde oss borte fra tilsvarende opplevelser. Selv om vi som voksen forstår dette med vår fornuft, klarer vi ikke å overstyre stresset og de vonde følelsene som underbevisstheten produserer. Vi vil derfor få store problemer med voksenpersoner som har en innflytelse på våre liv. Det kan dreie seg om alt fra barnehageansatte, lærere, overordnet på jobben, kollegaer, kjærester, venner, m.m.

Sosial angst og relasjonskader er noe man trenger hjelp til å bearbeide. Dette er ikke noe som bare går over av seg selv. Det kan være tøft å mentalt gå inn i de vonde følelsene, men det er faktisk dette som må til for å få det bedre. Når vi går inn i følelsene og kjenner på frykten og angsten, er følelsen på topp en liten stund, men den vil raskt gå nedover i styrke. Målet er da å regulere de vonde følelsene ned til et nivå som er til å leve med, og de fleste sliter med å klare å få følelsene tilbake på samme nivå etter behandling.

Tom E. Myrbråten, traume,- og tankefeltterapeut MNLH

#sosialangst, #angst, #traumer, #bevissthet, #underbevissthet, #følelser, #fornuft, #relasjoner, #relasjonskader, #tilknytning, #tilknytningskader

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg