Tanker, følelser og atferd

For å bedre kunne forstå hvordan vi tenker, føler og oppfører oss, er det fornuftig å kjenne til forskjellen mellom vår bevisste,- og underbevisste hjerne. Tanker og fornuft styres av vår bevisste hjerne, mens følelser styres av underbevisstheten i forholdet 5til 95 %.  I vårt daglige liv har hjernen mange flere funksjoner enn bar å tenke. Vår hjerne er den som styrer over kroppen vår og alle milliardene av celler som kroppen består av. Den har som hovedoppgava å sørge for at kroppen holdes i live. Dette handler både om å beskytte oss mot farer og mot sykdommer.

De fleste kjenner til at måten den beskytter oss mot sykdommer, er gjennom vårt fantastiske immunforsvar. Ikke alle er klar over hvordan hjernen beskytter oss mot farer. Det skjer ved hjelp av vår stressrespons. Det er en mekanisme som løses ut av hjernen straks den oppfatter at kroppen er i fare. Den starter straks produksjonen av stresshormoner, som skal gjøre oss i stand til å redde oss gjennom flukt eller kamp.  Noen ganger kan den også sette oss helt i «frys posisjon», så vi ikke er i stand til å røre en eneste muskel. 

Det betyr at dersom våre følelser er sterke nok, overtar de helt styringen av kroppen. Dette skjer ved at blodårene i fremre del av hjernen trekker seg sammen, og den bevisste hjernen kobles ut. Når vi så er klar over dette, er det lettere for oss å forstå både oss selv og andre sin atferd og reaksjoner i visse situasjoner. Alt som vekker sterke følelser i oss, vil automatisk redusere vår evne til å «tenke klart», og vi blir overmannet av våre følelser.

Et eksempel jeg hørte en gang, var en ung mann som hadde skrevet bok om sin oppvekst med en alkoholisert mor. Under et intervju fortalte han at det som var verst å tenke på i dag, var “at mamma valgte alkoholen framfor meg”. Jeg vil våge å påstå at det skjer ikke! En mor som har kontroll over seg selv, vil aldri velge bort sitt barn til fordel for alkohol. I det øyeblikket det er snakk om «å gjøre et valg», så anser jeg dette som en helt bevisst handling.  Det er derfor et eksempel på at denne moren ikke hadde et fritt valg. Hun var nemlig så under kontroll av sine følelser, at det var de som styrte hennes atferd. Jeg presiserer at dette kun gjelder i forhold til sterke følelser. Hennes indre smerte var så stor, at hun ble tvunget til å skaffe seg lindring.

Vi vet jo alle at dersom det er noe vi er veldig glad i eller veldig redd for, så kan vi ikke bare knipse i fingrene og bestemme oss for å stoppe dette. Følelsene styres av underbevisstheten, og er basert på opplevelser, lærdom og minner fra tidligere i livet. Sentret for hukommelse og følelser ligger i den mellomste delen av vår hjerne, som kalles det limbiske system.  Dette står så i direkte forbindelse med den primitive hjernen (reptilhjernen), som styrer vår atferd og motorikk.

Når det så gjelder diskusjonen om det er tankene som styrer følelsene, eller om det er motsatt, så mener vi innenfor energipsykologi at det er det siste. Vi mener at det er følelser som fører til vonde tanker, og at det derfor er vanskelig å kontrollere dette ved hjelp av fornuften. Vi mener det er lite sannsynlig at en person, som i utgangspunktet har full kontroll, plutselig bare bestemmer seg for å tenke vonde tanker. Da ville det vært like enkelt bare bestemme oss for å stoppe. Når vi tenker vonde tanker er vi bevisst på dette, men de vonde følelsene som ligger under er vi ikke bevisst. Derav navnet underbevisst.

Tankene som styres av den bevisste hjernen har vi kontroll over, mens våre følelser styres av underbevisstheten. Jeg har tidligere selv opplevd en lengre periode med angst, og er enig i at det ofte er vonde tanker som fører til, og får angsten til å eskalere. Det jeg også stadig opplevde, var at det gjerne var en eller annen følelse eller smerte i kroppen som fikk tankene til å spinne rundt for eksempel sykdom. Straks vi begynner å spinne videre på slike tanker, tror vår underbevissthet at dette er virkelig, og løser så ut stressresponsen. Underbevisstheten vet nemlig ikke forskjell på fantasi og virkelighet. Det er akkurat det samme som skjer når vi leser en skummel bok eller ser en skummel film. Fornuften vet det er skuespill, men følelsene tror det er sant.

Dette er grunnen til at vi som driver med energipsykologi mener at det lønner seg mer å jobbe med følelsene og minnene, fremfor å jobbe med fornuften og tankene. Vi mener det er vonde følelser og stress som er «sand i maskineriet», og gjør at vi fungerer dårligere. Alle har vel erfart at ting vi klarer bra, plutselig fungerer dårlig når vi blir stresset. Dersom vi klare å få kontroll over vonde minner og følelser, blir det mindre stress. Når stresset forsvinner er tankene  på plass og problemene løses.

Tom E. Myrbråten, traume,- og tankefeltterapeut MNLH

#følelser, #fornuft. #atferd, #stress, #bevisst, #underbevisst, #energipsykologi, #traumer, #tft, #tankefeltterapi, #traumebehandling, #atferdsproblemer,

7 kommentarer
    1. Vi som tror på Jesus, det Han er og står for har fått en annen forklaring på tankelivet. Det er fire kilder til en tanke. 1 Din ånd 2.Din sjel 3. Guds Ånd 4. Onde ånder. Så velger du med din vilje, hvilken tanke du vil forkaste eller gi respons til.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg