Nyttårsforsetter – 3 metoder for endring av vaner

De fleste av oss har gjerne noe vi ønsker å endre i vår atferd. Det kan være noe man ønsker å bli bedre på i forhold til prestasjoner, eller noe man ikke liker ved seg selv som man gjerne vil ha bort. Noen har kanskje som mål å prestere bedre innen jobb eller idrett, mens andre gjerne ønsker å endre sine vaner i forhold til spising, trening, røyking, alkohol, etc. Alle disse målene og ønskene kommer fra vår bevisste hjerne. Det er den som styrer alle våre ønsker, mål og ambisjoner.  Nå er det bare slik, at det ikke er den delen av hjernen som styrer våre vaner og atferd, det er vår underbevissthet. Vår underbevisste hjerne styrer hele 95% av vårt liv. Den utføre mange av våre daglige oppgaver uten at vi behøver å tenke på hva vi gjør. Noen ganger er vi ikke engang klar over at vi gjør det. Det ligger på en måte i navnet “underbevisst”. Mange har sikkert opplevd at de sitter og kjører bil, og oppdager plutselig å ha kommet et langt stykke uten å ha registrert det. Da er det vår underbevissthet som har tatt seg av kjøringen. Den er alltid til stede her og nå, mens vår bevissthet kan reise både i tid og sted.

Vår underbevissthet styres ikke ut i fra våre bevisste tanker, men ut i fra hva den har lært og blitt programmert med. Dersom vi skal endre atferd eller vaner, er det underbevisstheten vi må henvende oss til. Det er ingen selvfølge at våre vaner endrer seg bare ved at vi tenker annerledes i vår bevissthet. I så fall må vi hele tiden være bevisst på at vi må overstyre våre vaner. Vi vil kanskje klarer det en stund, men så blir våre bevisste tanker opptatt med andre ting, og vår atferd er tilbake på autopilot. 

Hvordan er det så mulig å endre våre vaner gjennom å reprogrammere/endre vår underbevissthet? Det finnes flere metoder for å få oppnå dette. Her er tre eksempler.

1  Hypnose – Gjennom hypnose er det mulig å nå inn til vår underbevissthet, og klare å manipulere denne. Vi kan tenke oss at vår bevisste hjerne fungerer som et slags filter, og stenger for muligheten til å nå inn til vår underbevissthet. Gjennom hypnose er det som om dette filteret skrues av, og det er da mulig å trenge inn til underbevisstheten. Det finnes egne såkalte hypnoterapeuter som jobber med dette.

2  Repetisjon – Dette er en kjent måte for de fleste av oss. Mesteparten av våre vaner og atferd som styres av vår underbevissthet, er innlært ved hjelp av repetisjon. For eksempel å gå, sykle, svømme, kjøre bil, er noe vi gjør uten å tenke på det, men som vi måtte gjenta mange ganger før vi klarte det.  Det er eksempelvis ikke mulig å lære seg å kjøre bil gjennom å lese en bok eller høre på et foredrag. Det er også det samme prinsippet som gjaldt når vi pugget diverse regler og tabeller på skolen. Enten det være seg gangetabellen, engelske gloser eller tysk grammatikk. Det sitter fortsatt der etter 50 år, selv om vi ikke har benyttet det til daglig.

3  Energipsykologi – Innenfor dette begrepet finnes det flere metoder. De mest kjente her til lands er tankefeltterapi (TFT) og emosjonsfokusert terapi (EFT), Disse teknikkene er veldig nært beslektet, og utøves stort sett av utdannede terapeuter. Det er også mulig å lære seg å bruke disse teknikkene på seg selv i en begrenset utstrekning. Det går i korte trekk ut på å regulere/endre vonde følelser og minner (traumer) fra tidligere i livet,som har lagret seg i underbevisstheten. En dyktig terapeut klarer gjerne å manipulere disse minnene ved å gå inn i underbevisstheten via følelsene. Det finnes også en egen reprogrammerings teknikk, som er basert på repetisjonsprinsippet og samtidig synkronisering av begge hjernehalvdelene (superlæring). Ved hjelp av denne metoden kan man få underbevisstheten til å endre negative holdninger som f. eks. “jeg duger ikke”, “jeg fortjener ikke”, “ingen liker meg”, etc., og snu disse til det positive.

Tom E. Myrbråten, traume,- og tankefeltterapeut

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg