Underbevisstheten,- den spennende delen av hjernen

Vår hjerne består av en del vi kaller vår bevissthet, tenkehjernen, som styrer vår fornuft. Den har også en del vi kaller underbevissthet, som blant annet styrer våre følelser. Den bevisste delen er vel den vi kjenner best, siden det ligger i navnet “bevisst”. Den underbevisste delen derimot er nok litt mer ukjent for de fleste av oss. Ikke desto mindre er det vår underbevisste hjerne som styrer det meste av livet vårt, faktisk hele 95%  styres av vår underbevissthet. Hvordan kan dette ha seg? Vår underbevisste hjerne er en opptaks,- og avspillingsmekanisme. Den har en enorm lagringskapasitet og er lynrask, men den er ikke smart. Den vet heller ikke forskjell på fantasi og virkelighet eller rett og galt. Det den er best på er å huske alt som skjer i livet vårt. Spesielt vonde og vanskelige opplevelser. Dette er for at den skal sørge for at vi ikke gjenopplever disse vonde hendelsene senere i livet. 

Underbevissthetn er rett og slett en overlevingsmekanisme, som har til oppgave å passe på oss. Den styrer oss ved hjelp av den såkalte stressresponsen, som skal sørge for at vi enten flykter eller kjemper når farer oppstår. Den har faktisk kapasitet til å ta over hele styringen av vår atferd om det skulle være behov. Siden denne delen av hjernen hverken er smart eller kan tenke, hvordan kan den da styre så mye av våre liv? Siden vår underbevissthet har en enorm lagringskapasitet (mange ganger større en verdens største datamaskin), har den fått med seg og lagret alt vi har erfart, opplevd og lært gjennom hele livet. Det er disse inlærte eller programmerte kunnskapene vår underbevissthet styrer etter. Den mest grunnleggende kunnskapen får vi inn i våre 6-7 første leveår.

Gjennom hele vårt voksne liv kjemper vi stadig en kamp mellom vår fornuft og våre følelser. Det viser seg i mange ting og situasjoner at det faktisk er underbevisstheten som seirer. Enten det dreier seg om mat, drikke, sex eller pengebruk, så er det absolutt ikke sikkert at det er vår fornuft som styrer. Derfor er det heller ikke alltid det går så bra når vi lar følelsene styre. Som regel har vi muligheten til å overstyre følelsene med vår fornuft, men det kommer helt an på hvor sterke følelsene er. Dersom de er over en viss styrke, har vi ingen sjanse til å klare å kontrollere følelsene ved hjelp av fornuften. Jeg nevnte også at vår underbevissthet ikke vet forskjell på fantasi og virkelighet. Tenk bare på hvordan våre følelser påvirkes når vi ser på film, enda vår fornuft vet at det bare er skuespill. 

Vår underbevissthet lar seg også lure av våre tanker. Dersom vi går inn i tanker om vonde og skremmende ting eller minner, vil vår underbevissthet straks aktiver stressresponsen, som gir oss vonde følelser eller angst. På samme måte vil den også kunne utløse stress dersom den kjenner igjen situasjoner som har skapt vonde følelser tidligere i livet. Vår mindre smarte underbevissthet klarer heller ikke helt å skille mellom tanker og virkelighet.  Problemet er når vår underbevissthet til stadighet skaper innvendig stress, uten at det er en reell fare. Dette kan ofte skje dersom vi har opplevd vonde og uforståelige ting i vår barndom. Stress kan være veldig bra for oss i små doser, men dersom det blir værende mer eller mindre konstant i kroppen, så kan det være meget skadelig. Det kan da både slå ut i psykiske og fysiske sykdommer.

Tom E. Myrbråten, traume,- og tankefeltterapeut

 

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg