Hvorfor skader vi oss selv og andre?

Hvorfor gjør vi vonde ting mot andre mennesker? Hvorfor gjør vi vonde ting mot oss selv? Mange av oss har blitt rene ekspertene på å skade oss selv, både fysisk og psykisk. Vi bruker enten vonde minner fra fortiden eller lager oss vonde og skumle tanker om ting som kanskje kan skje i framtiden.  Noen skader også seg selv fysisk.  Hvorfor gjør vi dette mot oss selv når det kun fører til at vi får det vondt?  Svaret er at vi har lært det!  Alt det vi har lært i tidlig barndom, hvor vår bevissthet og evne til å tenke fornuftig ennå ikke var utviklet, har blitt lagret i vår underbevissthet.  Siden vår underbevissthet ikke er spesielt smart, men lagrer alt vi lærer for at vi skal klare oss og overleve i livet, klarer ikke å skille mellom riktig og galt.  den går bare rett og slett ut fra at alt vi lærer i våre første leveår er riktig.  Den vil da sørge for åt vi realiserer denne lærdommen videre i livet.

Dersom vi har opplevd i barndommen at våre nærmeste gjorde vonde ting mot oss, så har vår underbevissthet lært at det er slik vi skal behandle hverandre.  Dette har ingen ting med vår fornuft å gjøre, da dette er en helt annen del av hjernen.  Vår underbevissthet styrer oss via følelser, og disse er igjen styrt av hva vi har lært.  Så med andre ord, dersom vår barndom bestod av mye vold, så kan vi lett bli voldelig.  Om vi vokste opp med mye frykt og angst, så blir vi lett engstelig.  Mange føler seg rett og slett usikre dersom de i en periode opplever at livet er veldig godt eller trygt.  Da hender det ikke så sjelden at underbevisstheten tar styringen, og styrer slik at vi sørger for å gjøre det litt verre for oss selv.

Det er disse negative handlingene eller tankene som styres av underbevisste instrukser, som vi må få kontroll over, for at vårt liv skal bli bedre.  Da hjelper det ikke hva vår fornuft vet eller tenker, heller ikke hjelper det å “fylle på mer fornuft”.  Siden dette er programmering som ligger i vår underbevissthet, er det her vi må sette inn støtet.  Energipsykologi er en av flere metoder som henvender seg til underbevisstheten, og stadig blir mer og mer anerkjent i mange land.  I USA står TFT på den offisielle listen over evidensbaserte (dokumenterte) metoder.  Ønsker du å finne ut mer om denne metoden, kan du finne mye informasjon på Google, eller du kan bla bakover i min blogg og lese mer om TFT og EFT.

Tom E. Myrbråten, traume,- og tankefeltterapeut MNLH

 

11 kommentarer
    1. Jeg tror det blir for enkelt å skylde på ting I barndommen, selv om at det også kan ha påvirkning, også at hvis noen har gjort noe vondt mot deg så er vi tilbøyelig til å gjøre vonde ting tilbake. Det kan også slå motsatt vei, at smerten lærer oss at det ikke skal være slik. Det kan faktisk gjøre deg til et bedre menneske. Spesielt selvskading tror jeg er et mer komplisert og sammensatt bilde.
      En viktig faktor for om du skader deg selv eller andre tror jeg handler om hvorvidt du er introvert eller ekstrovert. Den innadvendte sender sin frustrasjon innover seg selv og er mer selvdestruktiv, mens den ekstroverte vender sin frustrasjon utover.
      Vi ser det ofte på at jenter som oftere er selvskadere, og guttene som lar aggresjon og frustrasjon gå utover omgivelsene
      Men vi er både ekstroverte og introverte, så en som er introvert kan også skade andre, men vil primært la det gå utover seg selv. Det kan selvsagt veksle. Vi er både introvert og ekstrovert, men primært det ene.
      En annen ting er at folk som har det vondt og søker å la sin smerte gå utover andre vil finne noen som er svakere. Små barn lar det gå utover enda mindre barn, eller dyr og innsekter.
      Hovedårsaken til selvskading tror jeg handler om at man føler seg ?vingeklippet? og ikke får utfolde seg selv normalt. Samfunnet, omgivelser, familie og forventninger setter begrensninger for hvem du er.
      Det er både frustrasjon og ønske om å bli sett, men mye selvskading handler også om å oppnå sympati og fordeler.
      Vi trenger å kjenne at det er bruk for oss, få anerkjennelse, følelse av mestring, har verdi og er unik I oss selv, og ikke minst få utfolde oss slik vi er ment og I det tempo som passer oss.
      Det å bli bevisst oss selv er nok viktig, men kanskje må samfunnet også endre seg da dette bare vokser i omfang. Stadig fler faller utenfor

    2. Straycat: Takk for saklig innspill og fine kommentarer, selv om vi er uenige. Enten man er introvert eller ekstrovert, har behov for å bli sett, oppnå sympati, eller sågar (slik jeg mener) skader seg selv fordi man har behov for å flykte fra vonde følelser inni seg selv, så er ikke noe av dette medfødte egenskaper. Dette er heller ikke bevisste viljestyrte handlinger, men styrt av vonde følelser som vi ikke kontrollerer.
      I følge nyere forskning innen for utviklingspsykologi og traumer, er det de første 6-7 årene i våre liv, som former vår identitet og personlighet. Det er også her grunnlaget blir lagt for hvordan vi føler i forhold til oss selv og våre omgivelser. Det er i denne fasen av livet (som jeg kaller programmeringsfasen) at vårt “psykologiske immunforsvar” dannes. Grunnen til at man ikke er bevisst dette i voksen alder, er at alt styres fra vår underbevissthet. Vår bevissthet var nemlig ikke utviklet på dette tidlige tidspunktet i livet. Derimot er vår underbevissthet innstilt på full opptakstyrke, og får med seg og husker alt.
      Anbefaler å titte innom min blogg i dag for å se min nye video “Vår emosjonelle livslinje”, som kommer ut i løpet av dagen. Det er også en meget fin artikkel i siste utgave av “Psykologi” http://www.psykologtidsskriftet.no/index.php?seks_id=498757&a=3 som også beskriver denne forståelsen.

    3. S: Dette er jeg totalt uenig med deg i S. På det tidspunkt vi blir født, er vi som en helt ny datamaskin uten noe operativsystem eller program. Dette får vi inn fra våre omgivelser i de første leveårene (6-7). Det er bare det at siden vår bevissthet ikke er utviklet før vi er 6-7 år, så tror vi i vår bevissthet at vi er født sånn. Vi (vår bevissthet) har nemlig ikke fått med oss hva det var som skjedde i denne fasen. Det har derimot vår underbevissthet, som er den som styrer mesteparten av vårt voksne liv, ved hjelp av følelser. Ingen følelser uten at det ligger et minne bak. Hva dette minnet består i vet vi ikke som regel ikke, dersom det er fra før vi var 6. Legger straks ut på bloggen min nye video om “Vår emosjonelle livslinje”. Ha en fin søndag.

    4. Takker for tanker om et viktig tema. Enig i at vi blir født inn i verden som nøytral; uten forståelse om en verdens ting – vi er natur når vi er født; akkurat som et tre…natur/men da uten kognitiv forstand…har lyst til å se oss/natur som det samme i en slags nøytral forstand som ‘spirer ut og oppover’ som et menneske fortsetter vi å se utover og oppiver mot stjernene i universet intellektuelt akkurat som treet strekker seg mot sola. Begge er vi planter godt i jorda…fysiskt.
      så for å backe opp din forståelse (etter å ha lest litt) så om vi ser på gener; på et molekyl nivå så har vi feks 60% samme dna-strain som en banan. Er bananer onde? Nei – de gir faen egentlig. Men som sa; selvom deler dette vil det ikke ha noe å si på ‘evolution’ – til hvordan vi blir selv…
      på molekyl nivå kan vi ikke si at darwinisme eksisterer, det er mer ‘designet’ for å tilpasse seg. Cytochrome C er noe i vårt DNA som alle organismer har; selvom sjimpansenes og menneskenes dna på Cytochrome C er likt, er det også samme som i jær og hest.
      Feks et designet bildekk ser vi at vi mennesker kan designe noe mot forholdene med tanke på gummi.
      Kort sagt; din refleksjon støttes på et molekylnivå, vertfall en del da vi da ikke vet alt.
      Atferdsmessig kansjke er som så at selvskading kan vi se som ondt; og backer opp din teori om underbevisstheten/organisme modell ikke jobber for livet, men imot. Ikke særlig naturlig, nøytralt og kreativt.
      Vi har et intellekt som kompliserer o gjør det vanskelig for å være god; en øgle spiser en mus på instinkt og tenker ikkenoe moral om riktig eller galt i sitt samfunn; den er bare sulten den.
      Vi kan ikke bare drepe hvem vi vil; selvom ondhet er mye der ute i verden tilogmed på statlig nivå. Er makt-følelse en vei mot ondhet, og kjærlighet som jeg anser som veldig viktig for å være gode…er to sider som speiler seg mot hverandre og har et godt samspill med tanke på oppveksten.
      Dna + oppvekst er jo noe vi er opptatt av; noen går lettere mot ondhet basert på født med feks bindelse i hjernen på serotonin og feil miks av oppvekst får oss voldelige; større sjans vertfall.
      Tilbake til mennesker og planter og oppvekst og sensetivitet; hva skiller løvetannsbarna og de som ender opp som orkidebarn? Barn som tåler mye mot de som tåler mindre + påført stress; ABB var vell et sensetivt barn som ble en orkide og ble symbolet for ondskap.
      “Orkidébarnet har en større nevrobiologisk og psykologisk mottakelighet for omgivelsene. Mottakeligheten måles blant annet ved at kroppens stressrespons-systemer reagerer lettere, og det måles genetisk og med spørreskjemaer”
      Jeg mener at det ikke er lett å engang definere ondskap men jeg mener det ting i oss som er lagd for ondskap til å skje; ubevisst eller bevisst. Psykotisk drapsmann er han virkelig ond eller kan han ikke for det?
      Psykotiske er ofte meget redde og ikke farlige; men kan handle på impuls – det er ingen større forskjeller på ondskap i et a4 menneske og ‘psykostisme’ når handler om ondskap mener jeg.
      Om ABB psykotisk eller personlighetforstyrret er ‘up for grabs’ til å vite – psykologi ekke en svart/hvitt sak, heller ikke ondhet og godhet – hvem er mest frisk av samfunnet eller ‘den gale mann på ‘psykiatrisk’?
      Anyways…nå får være nok skriv/refleksjon fra meg – kjedsomhet er en ofte glemt pådriver for kreativitet, jeg burde kansjke redd senga snart istedenfor å skrive innlegget…motivert av kjedsomteten kansjke…
      Alt vi kan gjøre er å gjøre vårt indre arbeid; enten med eft, plukke blomster, trene eller hva nå det er…inner works beauty bridging to the outer in a authentic way – to see reality as it really is…i think its key to goodness..
      På engelsk…hehe…
      Der jeg er i eget personlig sted i meg selv ‘handler om å se’ riktig…jeg vet jeg ikke ser riktig enda, men jeg er på vei…blir jeg mest av meg selv så er det nok mener jeg til å gjøre en bedre og god verden; jeg smitter av det genuine og fri til de jeg gjør…
      Så jeg må jobbe med å se…
      Ha det fint

    5. S: Tusen takk for et omfattende og reflektert innlegg. Et av mine mål er å forsøke å forenkle forståelsen av hvordan vi påvirkes og styres. Jeg mener derfor det er viktig å vite forskjell på bevissthet og underbevissthet. Underbevisstheten representerer våre følelser, mens bevisstheten representerer den kognitive og fornuftige delen av vår hjerne. Om vi ikke er klar over denne forskjellen, så sliter vi hele tiden med å skulle forklare og forstå både atferd og følelser m.m. ene og alene på bakgrunn av fornuft. Amerikanske forskere hevder at vår underbevissthet styrer 95% av vårt liv, så da er det denne delen av hjernen vi må fokusere på. Den er overhodet ikke smart, men den er rask og har stor kapasitet og kraft. Det vil med andre ord si at det hverken er våre bevisste tanker eller fornuft som styrer oss, men programmering og følelser. Det er derfor jeg/vi hevder at den viktigste fasen i vår programmering er før den bevisste delen av hjernen begynner å utvikle seg, og dermed virke “forstyrrende” inn på vår programmering. Håper du så min video “Vår emosjonelle livslinje”, som jeg la ut i går. Hva tenker du om den? Ha en fin dag.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg