Angst og Tankefeltterapi

Dersom hverdagen bombarderes med frykt, angst, tvil og bekymringer, trenger man hjelp til å bryte den onde sirkel. Når slike tanker og følelser tar overhånd, er vi helt under kontroll av vår underbevissthet (våre følelser). Da hjelper det ikke å snakke til fornuften (vår bevissthet). Når våre følelser blir for sterke, så overvinner de fornuften. Mange tenker da at det er det kognitive, altså vår fornuft eller våre tanker det er noe feil med. Mange klienter jeg har jobbet med forteller at de rett og slett har blitt provosert av slike holdninger. De føler at de rett og slett blir sett på som mindre intelligente, og at de ikke blir forstått. Angst og depresjon er ikke noe som er forbeholdt de med mindre fornuft. Nei, det er noe som kan ramme alle og enhver.

Når angst rammer oss, er det i utgangspunktet en ubegrunnet frykt, men selv om vi er aldri så klar over dette, så går det ikke bort. Om vi får mange gode og velmente råd om hvordan vi bør eller ikke bør tenke, så fjerner ikke dette angsten. Hovedårsaken til angst er en at vi generelt følte oss utrygge og usikre som barn. Det kan også være mangel på anerkjennelse og følelsesmessig avvisning. Dette fører igjen til lav selvfølelse og liten tro på seg selv. Disse følelsene blir sittende dypt forankret i vår underbevissthet, og vil ofte påvirke våre tanker og handlinger resten av livet. De vil også i stor grad påvirke våre relasjoner til andre mennesker. Noen kan slite med angst opp gjennom hele livet, mens andre vil klare å holde det i sjakk gjennom å skaffe seg ytre trygghet. Slik trygghet består ofte av å engasjere seg i noe som skaper suksess og anerkjennelse. Så lenge livet går oppover, så føles det bra, men dersom det oppstår store endringer i livet med enten jobb eller privatliv, kan dette ofte være en utløsende faktor for angsten.

For å klare å bøte på dette, er det da underbevisstheten man må jobbe med. Underbevisstheten må da på en måte overbevises om at «det går bra..». Det betyr at vi må jobbe med følelsene og ikke fornuften. Med TFT jobber vi både for å regulere de sterke følelsene, og å styrke bevisstheten rundt hvilke mekanismer som påvirker og styrer vår angst.. Dersom vi så klarer å regulere ned de vonde følelsene, vil vi automatisk gjenvinne kontrollen over sitt eget sinn og tanker.

Tom E. Myrbråten, tankefeltterapeut MNLH

3 kommentarer
    1. desomskapteverden: Angst er nok ikke en genetisk sykdom, men en mor som sliter med angst klarer neppe å unngå at dette “smitter over” på barnet i tidlig alder. Et nyfødt barn knytter seg så sterkt til mor, og hjernen er 100% innstilt på å suge til seg alt den kan fra mor. Selv om mor er bevisst på at hun ikke skal vise noe av sin angst til barnet, så er dette ikke mulig å unngå. Vi klarer “å ta oss sammen” så lenge vi er bevisst på det, men vi klarer ikke å være så til de grader i vår bevissthet hele tiden. Straks det skjer noe som engasjerer våre følelser, så vil den som regel overstyre bevisstheten. Som jeg har omtalt tidligere, så er det i den såkalte “programmeringsfasen” fra 0-7 år, at barnet “laster ned” alt fra mor. Selv opplever barnet det som det alltid har vært slik, og derved tenker at det må være medfødt. En annen ting er at helt ny forskning nå har vist at dersom mor opplever veldig store traumer og stress, så kan dette føres videre i noen generasjoner. Dette endrer ikke mors gener, men det blir å betrakte som et slags vedheng til mors gener. Det forsvinner igjen etter noen få generasjoner med trygghet og kjærlighet.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg